© rtv

Heistse tak van farmareus MSD gaat verder als Organon: “Geen veranderingen voor werknemers”

Heist-op-den-Berg -

De productie- en verpakkingssite van farmareus MSD in Heist-op-den-Berg gaat verder onder de naam Organon. De afsplitsing binnen de multinational werd vorige week bezegeld met de beursgang van Organon in New York. De spin-off gaat de nadruk leggen op vrouwengeneeskunde, maar bij de Heistse tak gaat in eerste instantie de productie en verpakking van gevestigde merken voort. Aan het takenpakket van de negenhonderd medewerkers in Heist verandert er voorlopig dus weinig.

Kristof Van Rompaey

MSD besliste om een gedeelte van zijn activiteiten af te splitsen en onder te brengen onder de spin-off Organon. Het nieuwe bedrijf staat helemaal los van MSD. “Dat was een strategische keuze”, zegt managing director Petra Willems van Organon Benelux. “MSD blijft inzetten op innovatie, oncologie en vaccins. Onder Organon worden de gevestigde merken en de biosimilars (biologisch geneesmiddelen soortgelijk aan het origineel, waarvan het patent is verlopen, red.) ondergebracht. Tot slot zal Organon zich ook toespitsen op alles wat te maken heeft met vrouwengezondheid.”

Manager François Marivoet van Organon Heist plant symbolisch een boompje aan op het terrein van de nieuwe spin-off. 

De merknaam Organon bestaat al bijna honderd jaar. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf kwam via verschillende overnames in handen van MSD. In Canada en de Verenigde Staten opereert het bedrijf onder de naam Merck. De nieuwe spin-off met de vertrouwde naam in de gezondheidszorg stelt in totaal negenduizend mensen tewerk en draait een omzet van ongeveer 6 miljard dollar. Negenhonderd van die mensen werken op de site in Heist-op-den-Berg.

 © Kristof Van Rompaey

“We produceren en verpakken hier zo‘n honderd verschillende producten”, legt plant manager van Organon Heist François Marivoet uit. “In totaal vertrekken er hier op jaarbasis zo’n 160 miljoen verpakkingen. Maar 3 tot 5% daarvan blijft in de Benelux. De rest wordt wereldwijd verspreid. Onze inkomende goederen komen toe in een magazijn in Hulsthout. Eens alles in Heist geproduceerd en verpakt is, gaan de producten naar onze opslagplaats in Boortmeerbeek. Van daaruit wordt alles verscheept over de hele wereld.”

Extra groei

De Heistse site blijft in eerste instantie de focus leggen op bestaande producten. Toch ziet Marivoet groeikansen in Heist-op-den-Berg. “Omdat we met Organon meer aandacht kunnen besteden aan de producten die we produceren, gaan we ervan uit dat dit zal leiden tot extra groei van die producten en dus bijgevolg ook van de productiecapaciteit en de werkgelegenheid”, stelt hij. “In de toekomst zullen we natuurlijk ook meedingen om de nieuwe geneesmiddelen voor vrouwen hier te produceren en/of te verpakken.”

Petra Willems van Organon Benelux overhandigt een naamplaatje aan Heists burgemeester Luc Vleugels. ©  Kristof Van Rompaey

Voorlopig verandert er voor de negenhonderd medewerkers in Heist-op-den-Berg vrijwel niets. Petra Willems stelt wel dat Organon altijd zal blijven kijken naar wat de verschillende sites kunnen bieden op vlak van innovatie. “Organon is terug als een nieuw bedrijf en maakt een belofte aan vrouwen wereldwijd: we zijn hier voor hun gezondheid”, zegt ze. “Ik kan niet in alle hoofden en harten kijken, maar er heerst vooral een enorme trots over die missie. Dat geldt ook in Heist-op-den-Berg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners