©  BELGA

Robbe Ghys wint eerste rit van Baloise Belgium Tour na hard labeur van Evenepoel

Robbe Ghys heeft de eerste rit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De renner van Sport Vlaanderen - Baloise was de snelste van een kopgroep van drie. Remco Evenepoel, die bijzonder veel indruk maakte, werd tweede. Hij is meteen de eerste leider in de Belgische rittenkoers.

LEES OOK: Evenepoel na demonstratie in Vlaamse Ardennen: “Heb me geamuseerd”

Het was aanvallen bij de start in de Baloise Belgium Tour. Eerst waren ze met vijf, daarna met acht. De namen: Julien Van den Brande, Gianni Marchand (Tarteletto - Isorex), Jan-Willem van Schip, Yoeri Havik (BEAT Cycling), Tom Wirtgen (Bingoal - Pauwels Sauces - WB), Robbe Ghys, Arne Marit (Sport Vlaanderen - Baloise) en Thijs Aerts (Baloise - Trek Lions). In het peloton genoten ze rustig verder van het zonnetje. De kloof met de leiders bedroeg al snel twee minuten.

In het peloton werd er al gedacht aan de Vlaamse Ardennen, waar een rondje wachtte met de Berg ten Houte. Deze stevige puist is bekend van Dwars door Vlaanderen. In het eerste uur werd er iets meer dan 43 kilometer afgelegd. Stevig. De jongens van Deceuninck - Quick-Step, Qhubeka-ASSOS en Alpecin-Fenix maakten onderweg tempo. Een fel gehavende Zdenek Stybar voerde de troepen aan. De Tsjech was goed ingepakt na zijn stevige val in Dwars door het Hageland.

Na een lunchpauze groeide de voorsprong even naar meer dan drie minuten, maar dan ging het peloton opnieuw knallen. Philippe Gilbert schudde dan net voor Berg Ten Houte aan de beruchte boom. Yves Lampaert rook het gevaar, maar Jonas Rickaert haalde de twee heren terug. Stilte voor de storm op de scherprechter van de dag.

Trein Remco

Dan was het moment van Remco Evenepoel gekomen. Terwijl Nikki Terpstra parkeerde, versnelde de winnaar van de editie van 2019. De eerste poging mislukte, maar dan ging Evenepoel opnieuw. Victor Campenaerts knalde naar het wiel van de man uit Schepdaal. De twee gingen vol door en kwamen snel aan de kop van de koers. Daar konden enkel Marchand en Ghys volgen.

Letterlijk, want Evenepoel maakte er op Vlaamse wegen een echte tijdrit van. Kilometers lang reed hij op kop, terwijl een aanval van Gilbert het peloton in stukken deed breken. De sprinters vielen één voor één af. Maar de kloof kon de ex-wereldkampioen niet overbruggen.

 

 ©  BELGA

De voorsprong liep onder impuls van Evenepoel gestaag op, tot een halve minuut. Het ging zo hard dat ook Campenaerts gewoon niet kon overpakken. Dat frustreerde de jonge Evenepoel, die op iets minder dan kilometer van de streep misbaar maakte richting zijn medevluchters.

Het was wachten op de puistjes van de Vlaamse Ardennen. Evenepoel danste naar boven alsof het niets was. Het gezicht van Campenaerts verraadde andere dingen. De wereldrecordhouder kreeg krampen en parkeerde volledig. Hij stapte zelfs van de fiets. Het teken voor Evenepoel om zich écht plat te leggen richting de Berg ten Houte. Maar daar bleven Ghys en Marchand er, na wat hangen en wurgen, aanhangen en dus werd het een spurt met drie.

Evenepoel ging, hoe kan het ook anders, van kop aan maar werd gepasseerd door de snelle Robbe Ghys. Die pakte een fantastische overwinning, voor Evenepoel en Marchand. De kopman van Deceuninck - Quick-Step is door de verzamelde bonificatieseconden wel de eerste leider. Jasper Philipsen won op 28 seconden de sprint om plek vier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Klassement

1. Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step)

2. Robbe Ghys (Sport Vlaanderen - Baloise)+5”

3. Gianni Marchand (Tarteletto - Isorex)+8”

    Meer sportnieuws