© JDW - portret Stijn Janssen

COLUMN. The Yellow Mountain

Stijn Janssen

Vorige week kwam een vriend over van Amerika. Hij is dertig jaar geleden geëmigreerd uit ons dorp en woonde ondertussen al in Dallas, New York, New Hampshire en vandaag in Sacramento. We hebben al die jaren nog zowat wekelijks contact via mail en hij vertelt ons dan wat er allemaal is voorgevallen. Niet in Amerika, maar in ons eigenste land. Vervolgens geeft hij er dan zijn kritische commentaar op. Hij is beter op de hoogte van het reilen en zeilen in ons koninkrijk dan wijzelf en spreekt ons tegenwoordig dan ook aan als ‘mateke’.

Als hij op bezoek komt, hebben we een afvinklijst klaar. Hij vraagt dan systematisch naar hoe het gesteld is met mensen uit ons dorp die – toen hij hier nog verbleef - tot onze gezamenlijke vriendenkring behoorden. “Hoe is met die Italiaan? Hoe heet hij ook weer? Zijn vader had een kunstgalerie?” Ja, dat wisten we toevallig. We waren die Italiaan vorige maand tegengekomen op de wekelijkse markt waar hij godbetert een ‘kip aan ’t spit’ uitbaatte. “Hij laat zich tegenwoordig niet meer Michael noemen, maar Mike”, zo wisten we onze vriend met enige trots te vertellen.

Een paar jaar geleden bracht hij een van zijn zonen mee naar zijn vaderland. We nodigden hen uit om te komen eten en hadden er niet beter op gevonden dan konijn met pruimen te serveren. De jongen bestierf het bij de gedachte dit knaagdier te moeten verorberen en bracht ons meteen onder in de categorie van Chinezen die honden een lekkernij vinden. Toch kreeg de jongen zichzelf zo ver om ervan te proeven en hij vond het quite delicious. Thuis in zijn homeland heeft hij met deze daad bij zijn vrienden een heldenstatus verworven.

Vader en zoon bezochten die vakantie elke bezienswaardigheid die in dit land te bezichtigen valt. Vooral de beruchte Yellow Mountain maakte op de zoon erg veel indruk. In die mate dat we ook de voorbije week ons genoodzaakt zagen deze attractie te bezoeken en er een foto te maken met zijn vader op de top ervan. De Yellow Mountain is hier in ons dorp beter bekend als de Gele Berg. Het is ook niet meer dan een hoopje geel zand dat midden in een dennenbos oprijst. Meer valt er niet over te zeggen. Tenzij mijn vriend zijn zoon vertelde dat hij er in zijn jeugd met zijn fiets opreed en met zijn slee eraf gleed. De Yellow Mountain staat sindsdien in zijn geheugen gegrift, meer dan de Grote Markt van Brussel of de kathedraal van Antwerpen. “Het is het eerste wat hij me vraagt als ik straks thuiskom”, zei mijn vriend. Daddy, did you visit the Yellow Mountain?”

MEER OVER Kempens Bekeken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio