© Stuifzand

k.ERF en cultuurnetwerk smelten samen tot Stuifzand

Mol, Balen, Dessel, Retie, Geel, Laakdal, Meerhout -

De Kempense gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie zijn gestart met de nieuwe regionale cultuurwerking Stuifzand. Die bouwt verder op de regionale erfgoedsamenwerking k.ERF.

Tommy Maes

De gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie beslisten tien jaar geleden al om meer samen te werken rond cultureel erfgoed. Zo ontstond de regionale erfgoedcent k.ERF en groeide over de gemeentegrenzen heen een actief erfgoednetwerk van heemkringen, musea, archieven en andere erfgoedorganisaties.

De werking van deze regionale erfgoeddienst en het k.erfgoednetwerk blijft bestaan onder een nieuwe naam: Stuifzand. Nieuw is de culturele samenwerking die middelen krijgt via het decreet Bovenlokale Cultuurwerking. De volgende jaren bouwt de cultuurwerking van Stuifzand een cultuurnetwerk op en werkt ze culturele projecten uit. De bibliotheken werken bijvoorbeeld samen rond leesbevordering en -plezier in het project LeesLAB.

De naam Stuifzand verwijst naar de Kempen. De Stuifzandkleuren wit/geel/blauwgroen zijn ook een knipoog naar het Kempense landschap dat rijk is aan wit zilverzand, gele stuifzanden en blauwig water van de zandputten, vennen, Nete en kanalen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio