© TP

Nieuwe zoekactie naar Jürgen Conings: leger en politie komen samen aan stadion Genk

In Limburg wordt vandaag opnieuw gezocht naar de gewapende en voortvluchtige militair Jürgen Conings. In de buurt van het stadion van KRC Genk verzamelden vanochtend militairen en verschillende legervoertuigen. Rond 8.30 uur was ter plaatse te zien dat diverse voertuigen al vertrokken waren, vermoedelijk richting As en Zutendaal. Het is niet duidelijk waarom er opnieuw zoekacties plaatsvinden.

De voorbij weken concentreerden de zoekacties zich meer in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) en Maasmechelen, in bepaalde gebieden in het Nationaal Park Hoge Kempen. De huidige zoekacties, waarbij ook politieploegen zijn ingezet, vinden nog altijd in het gebied van het Nationaal Park plaats, maar meer verspreid over verschillende gemeentes. Het gaat om gespreide acties van Maaseik tot Lanaken.

Het Nationaal Park Hoge Kempen zelf blijft wel geopend. In Zutendaal waren militairen gesignaleerd in de omgeving van de Lieteberg. Op een afgesloten parking langs de Luminus Arena in Genk tussen het stadion en de mijnterril van Waterschei staat een vijftal voertuigen van het leger. De aanwezige militairen houden toezicht en sturen nieuwsgierigen, die te dichtbij komen, wandelen.

Bedreigingen

De 46-jarige Conings had bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Toen hij maandagavond 17 mei niet naar huis terugkeerde en vervolgens dinsdag bleek dat hij onrustwekkende afscheidsbrieven had nagelaten en zware wapens had bemachtigd, werd alarm geslagen en begon een grootscheepse zoekactie.

In het onderzoek naar de voortvluchtige is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context. Na diverse grootschalige zoekacties blijft Conings voorlopig onvindbaar.

MEER OVER Militair Jürgen Conings