N-VA-Kamerlid Darya Safai wil dat de regering de impliciete erkenning van polygamie stopzet.  

N-VA-Kamerlid Darya Safai wil dat de regering de impliciete erkenning van polygamie stopzet.  ©  picture alliance / Wiktor Dabkow/picture alliance

België laat polygamie oogluikend toe

De Belgische staat betaalt 756 vrouwen een overlevingspensioen uit dat ze moeten delen met minstens één andere echtgenote van hun overleden man. Het gaat om pensioenen binnen het kader van bilaterale sociale zekerheidsovereenkomsten tussen België en respectievelijk Marokko en Algerije. De weduwes ontvangen het pensioen dat hun overleden man in ons land opbouwde, maar zijn dus niet de enige begunstigde.

Volgens Darya Safai, het N-VA-Kamerlid dat de cijfers opvroeg bij minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS), staat dit gelijk aan een indirecte erkenning van polygamie door ons land. Ze noemt de praktijken onaanvaardbaar en vraagt dat de regering zo snel mogelijk onderhandelingen opstart met de betrokken Noord-Afrikaanse landen.

Begin 2021 ontvingen 756 weduwen een gedeeltelijk overlevingspensioen, een stijging met 12 procent sinds 2018. Onder de begunstigden zijn er 131 vrouwen met de Belgische nationaliteit, 83 met de Algerijnse en 542 met de Marokkaanse. “De overgrote meerderheid van de begunstigden woont in het land dat overeenkomt met hun nationaliteit”, aldus Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA).(hca)