© Kristin Matthyssen

‘Motorkapkitten’ verliest stukje staart tijdens rit van 40 kilometer

Wommelgem, Halle-Zoersel -

Zwerfkat Wommelgem vzw ontfermt zich over Wompie. De vier weken oude kitten reisde als verstekeling ruim veertig kilometer onder een motorkap mee van Leuven naar Wommelgem. De bestuurster dacht dat er een vogeltje piepte. Motorkapkitten Wompie verloor een stukje staart en heeft een pootblessure, maar kan zijn avontuur gelukkig nog na-miauwen.

Kristin Matthyssen

Christel Kooyman, beheerder van erkend kattenasiel en opvangdienst Zwerfkat Wommelgem vzw, maakte al veel mee. Maar Wompie behoort toch ook tot de straffere gevallen. De piepjonge kitten kroop, vermoedelijk via een wielkap, in de motor van een geparkeerde auto in Leuven. Die wagen was eigendom van een dame uit Wommelgem, die in de studentenstad een vriendin bezocht. Daags tevoren had ze al gepiep aan haar wagen gehoord. Ze meende toen dat het om een jong vogeltje moest gaan.

Het achterste stukje is van de staart afgebroken. 

Het achterste stukje is van de staart afgebroken. ©  kristin matthyssen

“De volgende dag vertrok ze terug naar Wommelgem”, doet Christel Kooyman het relaas. “Eenmaal thuis hoorde ze opnieuw dat gepiep. Ze zag de kitten maar kreeg hem niet te pakken. Die dame heeft toen de Wegenwacht gebeld die het babykatje bevrijd heeft. Ze heeft hem direct naar de dierenarts van wacht gebracht, toevallig ook de vaste dierenarts van onze opvang. Zo kreeg Wompie meteen de goede zorgen toegediend. Hij was uitgehongerd en vloog direct op de kittenmousse. Het beestje zag ook scheel van de dorst en heeft meteen wat papflessen leeggedronken. Aan eetlust duidelijk geen gebrek.”

Wompie verloor wel een stukje staart tijdens de rit. Vermoedelijk zat hij hiermee klem. Op zijn achterpootje kan hij nog niet steunen. Hij trippelt momenteel op drie pootjes. “We lieten foto’s nemen, maar omdat hij zo jong is kan je niet duidelijk zien of er een breuk aanwezig is. Dat is nog allemaal kraakbeen. Hij krijgt pijnstillers en antibiotica. De dierenarts vreest wel dat zijn staart mogelijk nog geamputeerd moet worden. Maar voor een kat is dat niet onoverkomelijk. Het is al een mirakel dat hij die rit in de hitte onder de motorkap overleefd heeft. Hij zat er blijkbaar al een tijdje in vast, want de dame had hem dus al horen piepen, maar had de link niet gelegd.”

Wompie is een samentrekking van ‘vindplaats’ Wommelgem en Hompie. Die laatste is een kat met een amputatie die Zwerfkat Wommelgem ooit al opving. “In de winter krijgen we meer oproepen van katten die onder een motorkap zijn gekropen. Katten zoeken die warmte op. Maar een kitten die zo ver meerijdt, is toch wel uitzonderlijk. Laat dit een oproep zijn aan mensen om goed te controleren als je gepiep hoort in de buurt van je auto.”

Lieke vangt Wompie op. 

Lieke vangt Wompie op. ©  kristin matthyssen

Lieke Steyven uit Halle-Zoersel vangt als gastgezin Wompie nu liefdevol op. Die gastgezinnen zijn broodnodig, want momenteel zitten er 120 katten in de opvang. Zowel oudere afstandskatten van mensen die overleden zijn of naar het rusthuis vertrekken, tot (zwerf)kittens en katten uit de eerste lockdown die nu er weer een zomervakantie met buitenlandse reizen aanbreekt worden gedumpt. De kittens mogen ten vroegste vanaf de leeftijd van 12 weken weg voor adoptie als ze gechipt en steriel zijn gemaakt.

Een effect van de sterilisatiecampagne van de overheid merkt Kooyman dus nog niet. “Het is superdruk, en we werken zonder subsidies. Wie ons wil steunen, mag dat altijd.” Alle gegevens van Zwerfkat Wommelgem staat op www.zwerfkatwommelgem.be of op de facebookpagina van de vzw.

Wompie. Aan levenslust geen gebrek, volgens Lieke. 

Wompie. Aan levenslust geen gebrek, volgens Lieke. ©  rr

Wompie had razende honger na zijn bevrijding. 

Wompie had razende honger na zijn bevrijding. ©  kristin matthyssen