Leerlinge Beatrix Yavuz (14) bond de kat de bal aan. Sindsdien gaan in heel Vlaanderen leerlingen in ‘ongepaste’ kledij naar school. 

Leerlinge Beatrix Yavuz (14) bond de kat de bal aan. Sindsdien gaan in heel Vlaanderen leerlingen in ‘ongepaste’ kledij naar school. © Raymond Lemmens

Colomaplus stuurt leerlingen in ‘ongepaste’ kleding naar huis

Mechelen -

Verschillende leerlingen van school Colomaplus in Mechelen zijn dinsdagochtend naar huis gestuurd omdat ze kleding droegen die niet strookte met het schoolreglement. Om hoeveel leerlingen het precies ging, kan de school niet zeggen.

Stijn Van de Sande, Erik Van Eycken

Sinds vorige week gaan leerlingen in heel het land in zomerse kleding zoals rokjes en crop tops naar school als protest tegen de volgens hen oubollige schoolreglementen en kledingvoorschriften. Ook in Colomaplus in Mechelen was dat het geval. Nadat de ‘ongepaste’ kleding eerst nog gedoogd werd, werden er dinsdagmorgen verschillende leerlingen naar huis gestuurd.

“Tot en met maandag hebben we een oogje dichtgeknepen, maar we hebben de leerlingen en hun ouders via Smartschool duidelijk gemaakt dat het overtreden van het schoolreglement vanaf dinsdag wel gevolgen zou hebben”, zegt Ingeborg De Cooman van scholengroep Kitos. “Er werd controle gedaan bij het binnenkomen. Leerlingen die kleding droegen die niet overeenkwam met wat het schoolreglement voorschrijft, werden naar huis gestuurd om iets anders aan te trekken.”

Debat

“Vrijheid van zelfexpressie vinden we enorm belangrijk”, zegt De Cooman. “En we begrijpen dan ook dat kleding een belangrijk onderdeel is van de leerlingen hun identiteit. Maar op school draag je niet hetzelfde als in je vrije tijd. De vraag naar gendergelijkheid steunen we wel volmondig. Daarom wordt er in het schoolreglement bijvoorbeeld niet verwezen naar zichtbare behabandjes, maar wel naar zichtbaar ondergoed.”

Volgens De Cooman staat Colomaplus ook open voor een debat over de kledingvoorschriften. “De leerlingen hebben hun punt kunnen maken, maar we verwachten dat ze zich nu opnieuw aan de regels houden. Het schoolreglement helpen aanpassen kan via verschillende kanalen, zoals de leerlingenraad. We roepen alle leerlingen op om hun stem via die kanalen te laten horen zodat we samen tot een schoolreglement kunnen komen waar iedereen zich goed bij voelt.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio