Medewerkers van Zonnige Kempen ontvangen de geïnteresseerde bewoners. 

Medewerkers van Zonnige Kempen ontvangen de geïnteresseerde bewoners. © Joren De Weerdt

Eerste Berlaarse sociale koopwoningen in 40 jaar zijn klaar

Berlaar -

In Berlaar heeft sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen vier eengezinswoningen en twee appartementen afgewerkt. Het gaat om de eerste sociale koopwoningen in Berlaar sinds veertig jaar.

Bert Provoost

Het project in de doodlopende F.Y. Houbenstraat, achter Lidl, is een kleinschalig project in de dorpskern van Berlaar. “In het voorjaar van 2020 namen de mensen al hun intrek in zeven huurwoningen. De wijk is nu verder uitgebreid met zes koopwoningen. Ze worden geïntegreerd in een bestaande wijk met ook heel veel private woningen, wat voor ons een meerwaarde vormt”, zegt algemeen directeur van Zonnige Kempen Anneleen Eelen.

De woningen hebben volgens Zonnige Kempen een ruime lichtinval en zijn volledig afgewerkt en uitgerust met duurzame installaties zoals een zonneboiler. Het gelijkvloerse appartement heeft een aparte ingang en is aangepast aan de noden van rolstoelgebruikers. Een twintigtal geïnteresseerden kwam dinsdag een kijkje nemen. De woningen zullen weldra toegewezen worden. “Zo komen we tegemoet aan de nood die er is aan sociale huurwoningen in Berlaar. Het is trouwens het eerste sociale koopwoningenproject van onze huisvestingsmaatschappij in Berlaar”, zegt Anneleen Eelen.

 

 © Joren De Weerdt

Sociale huurwoningen zijn er nog wel geregeld bijgekomen, maar de bouw van sociale koopwoningen was al een hele tijd geleden in Berlaar, bevestigt burgemeester Walter Horemans (CD&V), die ook voorzitter is van Zonnige Kempen. “Het is geleden van de wijk Valkenhof, die in de jaren tachtig in Berlaar gerealiseerd is door de Kleine Landeigendom. Dat is toch al bijna veertig jaar geleden. Het geeft de mensen een kans om eigenaar te worden en iets op te bouwen. We zijn hier dus heel blij mee”, zegt de burgemeester.

Het is meteen een reden waarom de geïnteresseerden graag willen intekenen. “Mijn lening zou als eigenaar lager liggen dan de huur die ik nu betaal voor een vergelijkbaar pand. Daarom vind ik dit wel een interessant project”, klonk het onder andere.

Nog meer op komst

Er zijn nog meer koopwoningen op komst in de gemeente. In Berlaar-Heikant worden er sociale koopwoningen gebouwd aan het project Maricolen langs de Aarschotsebaan. Daar realiseert de Kleine Landeigendom twaalf sociale koopwoningen. In de achterbouw in de vroegere school komen nog eens achttien sociale huurwoningen bij.

Koopwoningen tellen niet mee voor het bindend sociaal objectief dat de Vlaamse overheid oplegt aan elke gemeente. “Dat gaat over nieuwe sociale huurwoningen die we moeten realiseren tegen 2025. Maar ook op dat vlak zitten we voor op schema en we hebben daar al felicitaties voor gekregen van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele”, geeft Walter Horemans nog mee.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio