De vrouw van het koppel pleegde de diefstal, haar man wachtte op de parking in de auto.

De vrouw van het koppel pleegde de diefstal, haar man wachtte op de parking in de auto. © rr

Koppel rooft tientallen portemonnees: “Ze viseerden oudere, weerloze vrouwen”

Duffel, Willebroek -

Een Bulgaars koppel stond voor de strafrechter in Mechelen omdat ze op amper drie maanden tijd tientallen vrouwen van hun portemonnee hadden beroofd. Dat gebeurde in supermarkten en grote winkels. Telkens zochten ze oudere vrouwen uit als slachtoffer. “De emotionele nasleep van deze zaak was groot voor mijn moeder. Na de diefstal ging ze veel minder buiten dan vroeger”, reageerde een zoon van een slachtoffer tijdens het proces.

Theo Derkinderen

Nikolay N. en Miglena N. gingen steeds op dezelfde manier te werk. “Meneer zat achter het stuur van de auto en mevrouw ging de supermarkt of winkel binnen. Ze zette zich achter het slachtoffer dat ze viseerde en nam ongemerkt de portemonnee weg uit de handtas en dan stapte ze met de buit naar buiten. Op die manier konden ze tientallen portemonnees stelen, voornamelijk in de provincie Antwerpen”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “Soms bleef het bij het stelen van de portemonnee, soms probeerden ze met de bankkaarten ook geld af te halen aan bankautomaten.”

Het koppel sloeg toe in de periode van september tot november, vorig jaar. Ze bezochten vooral vestigingen van Delhaize, Lidl, Aldi en Kruidvat en sloegen in de verste uithoeken van de provincie toe. Zo waren er feiten in Mol, Sint-Job, Hoogstraten, Willebroek, Beerse, Duffel, Brecht, Lille, Vorselaar. Ook elders in het land, in Dendermonde, Grembergen, Zonhoven en zelfs Ciney kon de politie diefstallen aan Nikolay en Miglena linken.

Bijna dertig feiten

De speurders staken heel wat tijd in het onderzoek en bekeken bewakingsbeelden en foto’s van de ANPR-camera’s en voerden ook een telefonieonderzoek uit. Zo konden de twee aan bijna dertig feiten worden gelinkt.

Het koppel kon in maart in Duitsland worden opgepakt en werd aan ons land overgeleverd. “De intensiteit van het aantal diefstallen is enorm. Bovendien zochten ze steeds weerloze, oudere vrouwen uit als slachtoffer. Mensen waarbij het iets makkelijker is om hen te bestelen.”

Nasleep

Uiteindelijk werd er tegen het Bulgaarse koppel 30 maanden effectieve celstraf en een boete van 2.000 euro per persoon gevorderd. Een vrouw uit Mol die slachtoffer werd van de dieven, stelde zich burgerlijke partij. Het slachtoffer had net geld afgehaald en toen ze wat later aan de kassa van een supermarkt stond, stelde ze vast dat haar portemonnee verdwenen was. “Enerzijds is er het financiële aspect. De dieven zijn met geld weg, maar veel erger is de psychische nasleep van zo’n diefstal. Mijn moeder gaat veel minder de deur uit in vergelijking met vroeger. Zo’n nasleep is echt niet te onderschatten”, reageerde haar zoon tijdens het proces.

De advocaten van N. en N. gaven enkele feiten toe, maar vroegen voor verschillende diefstallen ook de vrijspraak. “Een foto van een ANPR-camera is echt te weinig om iemand schuldig te bevinden aan een diefstal. Hetzelfde geldt ook voor het telefonieonderzoek”, reageerden ze. “Wij vragen voor onze cliënten een celstraf met uitstel. Uiteindelijk zullen ze na hun veroordeling het land worden uitgezet en krijgen ze wellicht ook een inreisverbod dat acht jaar van kracht zal zijn.”

De rechter velt een uitspraak op 28 juni.

MEER OVER Misdaad Mechelen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio