Ludo Helsen hangt even aan de oude Geelse toog die in juli weer echt dienst doet in zijn Brouwerijmuseum. 

Ludo Helsen hangt even aan de oude Geelse toog die in juli weer echt dienst doet in zijn Brouwerijmuseum. © Hans Otten

Geels Brouwerijmuseum maakt zich op voor verhuizing naar Bakkerijmuseum

Geel -

Drie leerlingen van het Sint Maria Geel hebben de vitrinekasten van het Geelse Brouwerijmuseum ingericht zodat de collectie op zijn mooist getoond kan worden wanneer ze naast het Bakkerijmuseum neerstrijkt.

Hans Otten

De collectie van Ludo Helsen met flesjes, glazen, reclamepanelen en andere stukken van de rijke Geelse brouwerijgeschiedenis bevindt zich momenteel nog in een loods in het centrum van de stad. Maar in de loop van juli verhuist de inboedel naar de schuur bij het Bakkerijmuseum naast de Molen van ’t Veld in Geel-Ten Aard. De bezieler roept de hulp van de leerlingen van de opleiding Retail & Visual Merchandising van Sint Maria Geel in om zijn vele stukken zo aantrekkelijk mogelijk te etaleren.

Femke, Jacky en Jitse (van links naar rechts) helpen de verzamelaar om zijn collectie aantrekkelijk te etaleren.

Femke, Jacky en Jitse (van links naar rechts) helpen de verzamelaar om zijn collectie aantrekkelijk te etaleren. © Hans Otten

Zevendejaars Jitse Van Lommel, Femke Berckmans en Jacky Chan hebben al verscheidene vitrinekasten aantrekkelijk aangekleed wanneer ze aan de verzameling exportbieren beginnen. “De basis blijft dezelfde, je probeert de verzameling zo mooi mogelijk voor te stellen. Maar daarnaast is een museum helemaal wat anders dan bijvoorbeeld een kledingwinkel. We kunnen niet zomaar wat spullen combineren, heel wat collectiestukken horen bij elkaar en vertellen samen een verhaal. Op dat vlak kunnen we niet zonder de inbreng van Ludo”, zegt het trio.

Is het geen eigenaardige aanpak om alle kijkkasten nu al in te richten, om vervolgens alles weer uit elkaar te halen wanneer de goederen naar Ten Aard verkassen? “Nee, zodra de leerlingen klaar zijn, maak ik foto’s van de precieze opstelling en nummer ik alle stukken. Op onze nieuwe locatie bouw ik aan de hand van die beelden en nummering dus alles zo goed mogelijk weer op. Ik ben in ieder geval tevreden over de samenwerking. Ik wil de opleiding van Sint Maria Geel ook graag opnieuw betrekken wanneer ik thematische pop-upexpo’s in het Brouwerijmuseum organiseer.”

De opstelling schetst het verhaal van de rijke Geelse brouwerijhistorie.

De opstelling schetst het verhaal van de rijke Geelse brouwerijhistorie. © Hans Otten

Oorspronkelijk was de opening van dat ‘nieuwe’ museum -een deel van de collectie was eerder al twee jaar te zien in het Geels Brouwhuis in de Nieuwstraat- gepland voor begin juli, maar het wordt wellicht enkele weken later. “De oude toog die ook al in het Brouwhuis achter glas stond, ga ik nu echt als toog gebruiken. Ik wil in het museum en bijhorende terrasje op zondag uitsluitend Geelse bieren schenken. Daar zit ook mijn eigen tripel Sint-Amandus bij, die Ivan Geudens van brouwerij ’t Drankorgel voor mij heeft ontwikkeld. We zitten niet stil, want volgend jaar plan ik ook een toevoeging van een Tabaksmuseum, terwijl er ook een militaire collectie over de Bevrijding van Geel bij komt.”

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio