Cultuurcentrum Baarle en Escape 2300 kregen voor De Blikken Buik hulp van lokale verenigingen en kunstenaars voor de filmpjes met tips. 

Cultuurcentrum Baarle en Escape 2300 kregen voor De Blikken Buik hulp van lokale verenigingen en kunstenaars voor de filmpjes met tips. © ram

Cultuurcentrum en Escape 2300 organiseren wandeling met puzzels over smokkelen

Baarle, Turnhout -

In Baarle kun je deze zomer deelnemen aan een escaperoom in openlucht met de naam De Blikken Buik. Voor de tips bij de opdrachten werd een beroep gedaan op plaatselijke verenigingen en kunstenaars.

Ronny van den Ackerveken

Het thema van de wandeling is smokkelen, wat vroeger in de enclavegemeente veel gedaan werd. “De Blikken Buik was een metalen constructie die men gebruikte om petroleum te smokkelen”, vertelt Kris Belmans van Escape 2300 uit Turnhout. “We hebben door de lockdowns sinds vorig jaar al enkele escapewandelingen uitgewerkt door Turnhout. De puzzels die je normaal gezien binnen moet oplossen, krijgen de deelnemers onderweg voorgeschoteld. De tijdslimiet van zestig minuten valt weg.”

“Directeur Wim Vervoort van het cultuurcentrum Baarle heeft ons gevraagd om een wandeling op maat van de enclavegemeente te maken”, zegt Belmans. “We hebben een verhaallijn over smokkelen uitgewerkt in een wandeling van 3 kilometer. Er moesten ook cultuur en plaatselijke elementen in verweven zijn, daarvoor zijn kunstenaars en verenigingen bij het project betrokken. Het resultaat oogt mooi, ik denk dat zelfs inwoners van Baarle er nieuwe dingen door ontdekken.”

Graffiti

Het cultuurcentrum zocht mee de locaties uit voor de puzzels. De kunstenaars en verenigingen werden gevraagd voor de filmpjes met tips bij de opdrachten. Die krijgen deelnemers te zien door een QR-code te scannen. “Wij spelen in normale tijden elk jaar voorstellingen in het cultuurcentrum”, zegt Peter Goos van het Enclavetheater. “Daarom heb ik graag meegewerkt aan een filmpje, ook al was de opname een aparte ervaring.”

Deelnemers kunnen onderweg een QR-code scannen voor een filmpje met tips om de puzzel op te lossen.

Deelnemers kunnen onderweg een QR-code scannen voor een filmpje met tips om de puzzel op te lossen. © ram

De kunstenaars maakten onder andere filmpjes met graffiti, bodypainting en cartoons.

De Blikken Buik kost 25 euro en kan gewandeld worden tot eind september. Te koop bij onder andere cultuurcentrum Baarle, Toerisme Baarle en Escape 2300. Alle ingediende antwoordformulieren maken kans op een prijs van lokale handelaars en er is een fotowedstrijd aan verbonden.

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio