©  AFP

Sébastien Ogier wint nu ook Rally van Sardinië, Thierry Neuville wordt derde

Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) blijft in zijn afscheidsseizoen stevig op dreef. De Fransman won zondag de rally van Sardinië, de vijfde manche van het WRC. Eerder dit seizoen triomfeerde de Fransman ook al in de Monte Carlo en de rally van Kroatië. Voor de Fransman is het zijn 52e zege uit zijn carrière, zijn derde in het lopende seizoen. Na drie opeenvolgende zeges tussen 2013 en 2015 boekte Ogier zijn vierde overwinning in Sardinië. In de WK-tussenstand loopt hij verder uit op Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC), die net als in Portugal als tweede eindigde, en op Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC), die voor de vierde keer in vijf rally’s als derde het podium op mocht.

Bron: BELGA

De rally van Sardinië begon dramatisch voor Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC), die net als in de Monte Carlo in de openingsrit van de baan ging. Nog meer drama was er voor Ford, toen Adrien Fourmaux en Renaud Jamoul (Ford Fiesta Rally2) in de daaropvolgende rit van de baan gingen. Tijdens de vierde rit kreeg Rovanperä (Toyota Yaris WRC) af te rekenen met een technisch probleem, de jonge Fin mocht een goed resultaat vergeten. Hyundai had intussen de macht gegrepen met Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC), die vijf ritten won en als leider de dag afsloot met in zijn zog Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC), die drie ritten won. Thierry Neuville kende een moeilijke dag. Hij had afstellingsproblemen en reed ook twee keer lek. Een vijfde plaats op het einde van de openingsdag was zijn deel.

Tänak begon sterk aan de tweede dag tot hij net voor de middag op een kei botste die plotseling opdook op zijn rijlijn. De Est kon een botsing niet vermijden, beschadigde zijn ophanging en moest opgeven. Voor Tänak, die dit jaar één van de snelste rijders van het pak is, was het na de Monte Carlo en Portugal al zijn derde opgave van het seizoen, zijn tweede opeenvolgende in een wedstrijd waar hij de zege voor het grijpen had. En zo kwam Ogier aan de leiding, ondanks het feit dat hij vrijdag als eerste de baan op moest. De Fransman wist toen de schade te beperken en versierde een goede startpositie voor zaterdag. De enige die de Fransman nog onder druk kon zetten was Dani Sordo, winnaar van de twee voorbije edities in Sardinië. Maar toen de Spanjaard in de fout ging en een wiel van zijn Hyundai brak, viel alle druk weg en sloot Ogier de dag af als leider met een bonus van 38.9 seconden op teamgenoot Elfyn Evans. Thierry Neuville schoof na de pech van zijn teamgenoten op naar de derde plaats op 1:01.6 van Ogier en op 22.7 van Evans. De Belg kon enkel aanklampen en kon het tempo van de Toyota’s niet aan.

 

 ©  AFP

Zondagochtend won Evans de eerste en derde klassementsrit. Neuville won de tweede rit, zijn tweede ritzege in deze rally. Maar het klassement lag gebetonneerd. Het was enkel nog uitkijken naar de afsluitende powerstage, waarin rijders en constructeurs extra punten kunnen verdienen. In die powerstage was Thierry Neuville de beste, voor Ott Tänak. Ogier reed de vierde tijd en sprokkelde zo twee extra WK-punten. Elfyn Evans kwam goed weg toen zijn motor afsloeg nadat hij de watersplash te diep nam. De Welshman verloor 18.3 op Neuville, maar zijn tweede plaats kwam niet in gevaar.

Conclusie na vijf manches van het WRC is dat Hyundai meestal de snelste is, maar omwille van veelal individuele fouten van hun rijders kon de renstal enkel de Arctic Rally winnen. Toyota maakte dankbaar gebruik van de fouten van Hyundai en won vier van de vijf rally’s. Sébastien Ogier is in zijn afscheidsseizoen met drie zeges in vijf rally’s bijzonder sterk op dreef. Dat kan ook gezegd worden van Thierry Neuville, die met Martijn Wydaeghe begin dit seizoen een nieuwe corijder kreeg. Samen eindigden ze in vier rally’s telkens als derde. In de WK-tussenstand loopt Ogier verder uit op Elfyn Evans. De Fransman heeft nu 106 punten, dat zijn er 11 meer dan Evans die 95 punten heeft. Thierry Neuville blijft derde. De Belg heeft 77 punten, dat zijn er 29 minder dan WK-leider Ogier. Bij de constructeurs loopt Toyota verder uit op Hyundai en bedraagt de kloof nu al 49 punten.

De volgende rally komt er eind deze maand aan in Kenia. Dan keert de Safari Rally na 19 jaar terug op het hoogste niveau. De rally werd voor het laatst in 2002 georganiseerd en gewonnen door de inmiddels overleden Colin McRae. De rally heeft de laatste jaren een evolutie doorgemaakt en past nu in het modernere WRC-plaatje.

MEER OVER Thierry Neuville