©  AFP

Hackers openen aanval op Elon Musk: “Narcist op zoek naar aandacht”

Hackerscollectief Anonymous is in een pas gepubliceerde video niet mals voor Tesla-CEO Elon Musk. De hackers noemen hem daarin een “narcist die op zoek is naar aandacht”. Aanleiding daarvoor zijn de wat bizarre tweets van Musk waardoor de waarde van bitcoin fel daalde.

De boodschap van de hackers is dat Musk te veel macht heeft over de markt van de cryptomunten.”De voorbije jaren heb je een van de beste reputaties gehad van de mensen in de miljardairsklas”, zegt de persoon in beeld, klassiek met een Guy Fawkes-masker op het hoofd. “Maar recent heb je je ware gelaat laten zien. Nu beginnen mensen te zien dat je niets meer bent dan weer een narcistische rijke vent die wanhopig op zoek is naar aandacht.”

De hackers hekelen onder meer de manier waarop Musk omgaat met zijn personeel en het feit dat hij “bereid is om staatsgrepen te plegen om dictators aan de macht te helpen op plaatsen waar je toxische producten gemijnd worden”. “Je noemt jezelf zelfs als Keizer van Mars, een plaats waar je mensen naartoe zult sturen om er te sterven.”

Zijn fans zien die zaken door de vingers, aldus Anonymous, “omdat ze gefocust zijn op de potentiële voordelen van je projecten voor de wereld”. Waarop de hackers ook kritiek geven op de manier waarop Tesla geld verdient, volgens hen vooral via subsidies van de overheid. Ten slotte hebben ze het over de bitcoin en de grote macht die Musk heeft over die markt. “De spelletjes die je hebt gespeeld met de cryptomarkten heeft mensenlevens verwoest. Miljoenen investeerden rekenden daar echt op om hun leven te kunnen verbeteren. Maar jij zal dat nooit begrijpen omdat je geboren werd in gestolen weelde.”

De belangrijkste cryptomunt heeft er woelige weken opzitten. Afgelopen week leek de koers zich dan toch te stabiliseren, maar vrijdag rond 8.30 uur (Belgische tijd) was een bitcoin 36.760 dollar waard na een koersdaling van zo’n 5 procent in de afgelopen 24 uur. De nieuwe stand ligt bijna 30.000 dollar lager dan het recordniveau van bijna 65.000 dollar dat half april werd bereikt.

Die daling wordt onder meer toegeschreven aan de ophef over het hoge energieverbruik bij het zogenoemde “minen” van digitale munten zoals bitcoins. Daarvoor zouden vaak ook fossiele brandstoffen worden gebruikt. Onder meer Musk noemde dat energieverbruik krankzinnig.

Ondanks de daling van de bitcoin in mei is de digitale munt nog steeds bijna vier keer zoveel waard als een jaar geleden. Ether, in totale waarde de tweede cryptomunt, is in een jaar tijd ruim tien keer zoveel waard geworden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (gjs)