Mina en Emma testen het avonturenlint aan het Fort 4 van Mortsel. 

Mina en Emma testen het avonturenlint aan het Fort 4 van Mortsel. © Filip Spoelders

‘Groendoener’ verbindt meer dan 200 speelplekken in Antwerpse zuidrand

Mortsel -

De Antwerpse zuidrand telt veel open ruimtes en speelplekken voor de kinderen. Alleen moeten de mensen ze soms nog weten te vinden. Met het project ‘Groendoener’ brengt de provincie ze naar de voorgrond.

Filip Spoelders

In het Fort 4 van Mortsel, met zijn avonturenlint één van de groene speelplekken in de regio, stelde de provincie Antwerpen het project ‘Groendoener’ voor. De gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel hebben samen meer dan 200 natuurlijke speelplekken waar kinderen zich kunnen uitleven. Deze locaties zijn met elkaar te verbinden dankzij 195 kilometer aan bewegwijzerde paden. Toch zijn veel inwoners niet op de hoogte van de vele mogelijkheden tot zachte recreatie in eigen streek.

“De Antwerpse zuidrand heeft vijfduizend hectare aan open ruimte. Dat is meer dan vijftig procent van het hele grondgebied. Maar door de verstedelijking zien we deze plaatsen vaak niet. Ze liggen dikwijls verscholen achter gebouwen. Maar ze zijn er wel degelijk en we gaan ze ook bekendmaken. De afgelopen jaren werd hard ingezet om deze open ruimten met elkaar te verbinden en beleefbaar te maken. Trage wegen werden onthard en geopend, er kwamen natuurlijke speelplekken en bossen werden toegankelijk gemaakt. ‘Groendoener’ zet al deze realisaties in de kijker”, geeft Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor het gebiedsprogramma Zuidrand, aan.

Plaatsen in het groen waar kinderen iets kunnen beleven zijn onder andere het Klimaatbos in Lint, het Bostulpenpad in Edegem, De Reukens in Aartselaar, Klein Zwitserland in Mortsel, het Fort 3 in Borsbeek of de Molenbeekvallei in Boechout.

“Bijkomende open ruimte creëren gaat niet meer, maar door deze ruimten met elkaar te verbinden via trage wegen komen er toch nog nieuwe mogelijkheden bij. Met de start van het gebiedsprogramma ‘Groen Kruis’ in het noorden van Antwerpen verwijs ik graag naar onze realisatie hier in de zuidrand.”

De afgelopen weken stuurde de provincie enkele ambassadeurs op pad, kinderen die de speelplekken mochten testen. Zij trokken naar een dertigtal locaties en maakten er filmpjes over. Die zijn terug te vinden op www.provincieantwerpen.be/groendoener. Ook alle kaarten van de gemeenten zijn er terug te vinden.

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio