Het is dit spandoek dat tot de veroordeling van vier leden van Voorpost heeft geleid. 

Het is dit spandoek dat tot de veroordeling van vier leden van Voorpost heeft geleid. ©  BELGAONTHESPOT

Voorpost mag in Mechelen manifesteren voor vrije meningsuiting

Mechelen -

Na advies van de politie heeft de Mechelse burgemeester Voorpost toelating gegeven om op zondag 13 juni een manifestatie te organiseren in zijn stad. De Vlaams-nationalistische beweging voert in Mechelen actie voor vrije meningsuiting na de recente veroordeling van vier van haar leden.

Sven Van Haezendonck

Eind mei veroordeelde de correctionele rechtbank in Mechelen vier sympathisanten tot zes maanden cel, drie van hen met uitstel. Die straf kregen ze nadat ze vorig jaar tijdens een actie in de Dijlestad een spandoek ontrolden met het opschrift ‘Stop de islamisering’. De rechter oordeelde dat ze zich daarmee schuldig maakten aan het aanzetten tot haat en geweld.

De veroordeling leidde nog dezelfde avond al meteen tot een protestactie van verschillende parlementsleden van Vlaams Belang op de Mechelse Grote Markt. Daar werd het bewuste spandoek opnieuw getoond. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever uitte zijn bedenkingen bij de veroordeling.

LEES OOK: Zes maanden cel voor leden van Voorpost

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) volgt het advies van de politie en geeft toelating voor de manifestatie op 13 juni. De actievoerders moeten wel een vastgelegd parcours volgen vanaf de Veemarkt aan het gerechtshof tot aan het station. “We hebben ons licht opgestoken bij de collega’s van Antwerpen, Gent en Leuven waar er wel meer manifestaties zijn van Voorpost. Daaruit bleek dat je goede afspraken kan maken met de organisatie”, zegt Yves Bogaerts, korpschef van de politie Mechelen-Willebroek.

De betoging passeert ook aan het gerechtshof van Mechelen. 

De betoging passeert ook aan het gerechtshof van Mechelen. ©  Joris Herregods

Na een risicoanalyse was er overleg. “Op dit moment heeft de organisatie toelating voor een dynamische betoging met maximum honderd mensen. Vanaf woensdag 9 juni geldt er een nieuw ministerieel besluit. Dan kunnen we maximum tweehonderd personen toelaten. De actievoerders moeten ook de mondmaskerplicht en de afstandsregels respecteren”, legt de hoofdcommissaris uit.

Eigen ordedienst

“We brengen onze eigen ordedienst mee, zodat we op een ordentelijke manier onze boodschap kunnen brengen: wij willen als Vlaming op ons eigen grondgebied onze mening uiten waar wij willen en op eender welk moment. De vier veroordeelde mensen zijn vertrouwelingen die dag en nacht paraat staan voor Voorpost”, zegt Bart Vanpachtebeke, voorzitter van Voorpost.

Ook actieverantwoordelijke Nick Van Mieghem, die een effectieve celstraf opgelegd kreeg, zal erbij zijn. “Ik ga uiteraard zelf mee betogen, ik ben zelfs de organisator. Dat spandoek zullen we blijven ontrollen, we gaan niet plooien. Dat is vrije meningsuiting”, vertelt hij. “Het is niet te geloven dat ze ons daarvoor veroordelen voor het aanzetten tot haat en geweld. Waar gaat dat eindigen? Als we morgen een spandoek met ‘stop verfransing’ opentrekken, is dat dan aanzetten tot haat?”

LEES OOK: Vlaams Belang voert actie op Mechelse Grote Markt

LEES OOK: Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio