Caitlyn Jenner (tweede van rechts) wil gouverneur van Californië worden.  

Caitlyn Jenner (tweede van rechts) wil gouverneur van Californië worden.  ©  Getty Images via AFP

Caitlyn Jenner: “Ik vond het makkelijker om familie te vertellen dat ik transgender ben, dan dat ik Republikein ben”

Eind april kondigde Caitlyn Jenner (71) aan dat ze zich kandidaat zal stellen om gouverneur van de Amerikaanse staat Californië te worden. In een interview zegt ze nu dat die mededeling aan haar familie haar zwaarder viel dan uit de kast komen als transgender persoon.

“Ik heb met mijn familie gesproken toen ik had beslist dat ik gouverneur van Californië wilde worden”, zegt ze in The issue is. “Om eerlijk te zijn, het was makkelijker om uit de kast te komen als trans persoon dan om te zeggen dat ik republikein ben. (lacht) Het was moeilijk te verkopen.”

Jenner is de ouder van realitysterren Kylie en Kendall Jenner en de voormalige stiefouder van Kim, Khloé en Kourtney Kardashian. Nochtans heeft rapper Kanye West, de intussen ex-man van Kim Kardashian, zich vorig jaar nog kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen aan Republikeinse zijde. De rest van de Kardashian-familie is schijnbaar overwegend Democratisch.

 

 ©  AP

Kim Kardashian heeft zich in het verleden ook politiek geëngageerd om het strafrecht in Amerika te hervormen. “Kim heeft toen fantastisch werk geleverd”, zegt Jenner daarover. “Ik heb haar niet gevraagd om bij mijn campagne betrokken te zijn. Maar ik kan je garanderen, dat mocht ik gouverneur worden, ik naar haar zal luisteren als ze iets te zeggen heeft.”

Jenner kwam in 2015 uit de kast als trans persoon en wilde als vrouw verdergaan. Al belandde ze recentelijk nog in een mediastorm na een aantal uitspraken over transvrouwen in sportcompetities in scholen. Ze vindt het oneerlijk dat zij deelnemen aan vrouwelijke sportcompetities. “Het is niet eerlijk voor biologische vrouwelijke sporters om het te moeten opnemen tegen een vrouw die oorspronkelijk in een mannenlijf geboren is”, zei ze toen. “Dat bedoel ik absoluut niet respectloos naar wie dan ooit, maar we moeten sporten voor meisjes op scholen beschermen.” Die uitspraak werd haar door de LGBTQ+-gemeenschap in de Verenigde Staten niet in dank afgenomen. (eadp)