Paul Govaerts en Maarten Westra Hoekzema staan aan de grenslijn bij de ingang van het cultuurcentrum in Baarle.  

Paul Govaerts en Maarten Westra Hoekzema staan aan de grenslijn bij de ingang van het cultuurcentrum in Baarle.  © ram

Heemkring en Toerisme Baarle organiseren gegidste wandeling

Ludieke theatermonoloog laat Willem I terugkeren naar enclavegemeente

Baarle -

In het cultuurcentrum van Baarle vindt vanaf 9 juni een reeks voorstellingen plaats over grenssituaties. Het verhaal van Waarde Landgenoten is speels opgebouwd en geeft een suggestie voor een nieuwe toekomst van de enclavegemeente. De auteur van de monoloog heeft als voorbereiding gesprekken gehad met de voorzitters van heemkring Amalia van Solms en Toerisme Baarle.

Ronny van den Ackerveken

Geen betere plaats om een voorstelling over grenzen te geven dan het cultuurcentrum van Baarle, waar de landsgrens door het gebouw loopt. Auteur Paul Govaerts woont in Brussel, maar groeide op in Turnhout. “Ik heb altijd graag over geschiedenis en historische figuren geschreven. Regisseur Ignace Cornelissen heeft mij daarom gecontacteerd om de tekst van Waarde Landgenoten op papier te zetten. Hij wilde iets doen rond Willem I, de enige koning die België en Nederland ooit samen hadden. Na de splitsing bijna tweehonderd jaar geleden ontstonden er geschillen over de grens. In Baarle zorgt dat tot vandaag voor een unieke en complexe situatie. Willem I komt in de theatervoorstelling uit het verleden naar hier met een mogelijke oplossing voor de toekomst van Baarle-Hertog en Nassau. Ik heb voor dit stuk veel gesprekken gehad met lokale historici. Een van hen is voorzitter Herman Janssen van de heemkring. Hij doet ook de gegidste wandeling met de toeschouwers die aan de theatervoorstelling voorafgaat.”

Geen geschiedenisles

De monoloog Waarde Landgenoten wordt verteld door Maarten Westra Hoekzema. Hij verhuisde twintig jaar geleden van Utrecht naar Antwerpen. “Ik kende Baarle niet tot de vraag van Ignace kwam om mee te werken. Als acteur en cabaretier heb ik al monologen gespeeld, maar dit is de eerste keer met een tekst die ik niet zelf geschreven heb. Het is een lokaal project en ik gebruik tijdens de monoloog enkele woorden van het lokale dialect uit beide landen. Tegelijkertijd heeft de voorstelling ook iets werelds door de thema’s grenzen, democratie en macht die erin verwerkt zijn. Dat klinkt misschien zwaar, maar ik breng het op een speelse en ludieke manier. Toen ik de tekst de eerste keer las, was ik overtuigd dat er een fijne avond voor het publiek inzit”, vertelt Maarten.

Paul Govaerts heeft van Waarde Landgenoten geen geschiedenisles gemaakt. “Het is ook niet de bedoeling om het levensverhaal van Willem I te brengen. Sommige mensen uit Baarle gaan er wel dingen in herkennen, anderen gaan zich misschien afvragen of iets in de voorstelling echt gebeurd is. De monoloog wordt voorlopig alleen maar gespeeld in Baarle, maar je zou er in principe ook mee naar andere grensplaatsen als Sluis of Putte kunnen trekken.”

Waarde Landgenoten wordt gespeeld in het cultuurcentrum Baarle, Pastoor de Katerstraat 5. Voorstellingen van 9 tot 13 juni om 19u, 12 en 13 juni ook om 14u.

Info en tickets : www.warande.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio