OVERZICHT. Onweer boven Antwerpen: in verschillende gemeenten straten blank

Rumst, Herentals, Turnhout, Putte -

De hemel heeft vrijdag zijn sluizen opengezet boven verschillende gemeenten in Antwerpen. Overal stroomden de oproepen bij brandweer en politie binnen. Een overzicht van de stormschade en het wateroverlast in provincie Antwerpen.

nelo, bepr, tdk

Het onweer was vrijdagmiddag nog kort, maar krachtig. Vooral in de provincie Antwerpen heeft het in de namiddag hevig geregend met overstromingen tot gevolg. Daarna bleef het op veel plaatsen droog. Sinds 19.30u trekt een nieuwe onweerszone over het land.

 

 © Buienradar

Regio Kempen

In Schildpad, een nieuwe straat in het woonproject Kasteelloop in Turnhout, leek die Kasteelloop terug van weggeweest. Het water stroomt er als een riviertje door de straat.

Zowel Colruyt als Hypermarkt Carrefour waren vanwege wateroverlast een tijdje dicht in Turnhout.

 

 ©  gvn

Veruit de meeste schade was er aan de Veedijk in Turnhout. Daar is het dak van een groot logistiek bedrijf Van Rooijen ingestort. De hulpdiensten vermoeden dat het dak het begeven heeft onder druk van de watermassa, die niet snel genoeg kon worden afgevoerd. Gelukkig was er niemand meer in de loods aanwezig en vielen er dus ook geen gewonden. De schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

 

 ©  BFM

In Herentals stonden de straten in centrum een tijdlang onder water.

© rr

In Turnhout had de regen hard toegeslagen. Grote delen van de straten stonden volledig blank, waaronder de Kwakkelstraat, Graatakker en Parklaan. Daar steeg het water op bepaalde plaatsen tot kniehoogte. Zelfs de watertoren stond in het water.

Kwakkelstraat staat blank.

Kwakkelstraat staat blank. © rr

 

 © rr

Kruispunt de Graatakker en de Parklaan.

Kruispunt de Graatakker en de Parklaan. © rr

Ook de Nieuwstad stond vrijdagavond weer blank. Dat is geen nieuws, want die straat heeft het bij haast elk hevig onweer zitten. “Maar het was nooit zo erg als nu”, getuigt Stefaan Vangeel. “Het water spuit hier gewoon uit riolering, en via het putteke in de garage loopt mijn garage onder. Bij de buurvrouw staat het water alweer in de kelder. En dan zijn er van die zotten die toch door de straat rijden en golven veroorzaken. Enkele buren hebben auto’s dwars in de straat gezet, om te vermijden dat er nog verkeer zou passeren.”

Nieuwstad in Turnhout.

Nieuwstad in Turnhout. © rr

“Er zouden aanpassingen aan de riolering gebeuren”, weet Stefaan. “Zodat het water van Turnova niet meer naar hier stroomt. Want daar kan het water niet meer in de bodem trekken, dus krijgen de omliggende straten alles te verwerken.”

Stefaan probeert door te dweilen het water uit zijn huis te houden.

Stefaan probeert door te dweilen het water uit zijn huis te houden. © rr

Op het Brepolsplein schuilden voetgangers en fietsers voor de regen onder het overdekte gedeelte.

Brepolsplein in Turnhout.

Brepolsplein in Turnhout. © rr

Regio Antwerpen

Bij Bloemen en Planten Van Gastel op de Brechtsebaan in Schoten was de elektriciteit tijdelijk uitgevallen door een blikseminslag in de buurt. Er was geen materiële schade.

Blikseminslag bij Bloemen en Planten Van Gastel. 

Blikseminslag bij Bloemen en Planten Van Gastel. © rr

Politiezone Rupel kreeg verschillende oproepen voor verkeersregelingen van ondergelopen straten en kruispunten. “De oproepen concentreren zich vooral binnen de driehoek Boom, Terhagen en Reet”, zegt Joris Van Camp, woordvoerder politiezone Rupel.

Brandweer Rivierenland kreeg tientallen oproepen in Rupelstreek voor wateroverlast. Vooral de gemeente Rumst was zwaar getroffen. In de Molenstraat stond het water in de piek van de storm zelfs een halve meter hoog.

Molenstraat in Reet.

Molenstraat in Reet. © Wouter Van Reeth

In Alvo Superpost Rumst liep het water via de Tuinwijk binnen. In Molenbergstraat kwam het water een feestzaal binnengelopen.

Ook in Boom kon de riolering het water niet meer slikken, waardoor woningen onderliepen. In de Kleine Steylen liep het water vanop weilanden richting een woning.

Bij wijnboetiek Vin’O Taire in Zandhoven. 

Bij wijnboetiek Vin’O Taire in Zandhoven. ©  RR

Bij wijnboetiek Vin’O Taire in Zandhoven hadden ze ook last van de regenval. Daar liep een magazijn onder water.

Regio Mechelen

Ook in Mechelen viel het water met bakken uit de hemel. De Carrefour Express op de Battelsesteenweg liep grotendeels onder water. Het ging om duizenden liters water. Klanten die er natte voeten voor over hadden, bleven gewoon welkom tijdens het ruimen.

In de Hoogstraat in Beerzel (Putte) is om iets na 16u de bliksem ingeslagen op een woning. Er ontstond brand aan het dak, de brandweer kon voorkomen dat het vuur kon uitbreiden.

“Het vuur is ontstaan na een blikseminslag. Toen we arriveerden sloegen de vlammen uit de linkerkant van het dak. We hebben het vuur vrij snel onder controle gekregen. De schade is vooral beperkt tot de zolder, waar rook- en waterschade is”, zegt officier Tim Jacobs van brandweerzone Rivierenland, post Putte. Het huis was bewoond, maar er vielen geen gewonden.

 

 © rr

 

 © rr

Elders in Putte stonden verschillende straten blank, waaronder de Kleinmannekensstraat.

Kleinmannekensstraat in Putte.

Kleinmannekensstraat in Putte. © rr