Marc Van den Broeck van Urania toont een eclipsbril. 

Marc Van den Broeck van Urania toont een eclipsbril. © Filip Spoelders

Volkssterrenwacht Urania maakt zich op voor zonsverduistering: “30.000 eclipsbrillen verkocht”

Hove -

Een zonsverduistering blijft tot de verbeelding spreken. Dat ondervindt volkssterrenwacht Urania uit Hove. Het verkocht reeds dertigduizend eclipsbrillen voor de gedeeltelijke verduistering van volgende week donderdag, 10 juni.

Filip Spoelders

De laatste zonsverduistering boven Vlaanderen dateert van 2015. Toen werd zeventig procent van de zon bedekt. Volgende week gaat het om een kleinere verduistering, maar ze zal beter waar te nemen zijn dan zes jaar geleden. “In 2015 was het in onze Antwerpse regio bewolkt. In Mechelen en Herentals waren er enkele opklaringen maar verder was de verduistering moeilijk te zien. Deze keer gaat het om een verduistering van 26 procent en de weersvoorspellingen zien er goed uit. Tegen donderdag zal het waarschijnlijk goed gaan opklaren”, licht Marc Van den Broeck van Urania toe.

Tijdens de schooluren

De volkssterrenwacht uit Hove maakt van het astronomisch fenomeen gebruik om zo veel mogelijk geïnteresseerden kennis te laten maken met de eclips. “Het gebeurt niet veel dat een zonsverduistering goed zichtbaar is en ook nog eens tijdens de schooluren voorvalt. Voor vele kinderen zal dit de eerste eclips in hun leven zijn. Daarom werken we samen met Vlaams ministers voor Innovatie, Hilde Crevits, en Onderwijs, Ben Weyts, om digitale lessen te verspreiden onder de scholen. Deze worden verspreid via het leermiddelennetwerk KlasCement. Leerlingen kunnen in de klas leren over de zonsverduistering om daarna samen te gaan kijken.”

Dit is hoe de zonsverduistering boven Antwerpen zal verlopen. 

Dit is hoe de zonsverduistering boven Antwerpen zal verlopen. ©  RR

De eclips begint donderdag boven Antwerpen om 11.17 uur en zal duren tot 13.25 uur. Het brede publiek is eveneens zeer sterk geïnteresseerd. Urania ervaart dit aan de verkoop van eclipsbrillen. “De afgelopen maand hebben we dertigduizend brillen verkocht. Over alle volkssterrenwachten samen zullen we aan honderdduizend exemplaren komen. Omdat er een grote vraag is naar brillen en omdat veel mensen op het laatste moment nog één willen kopen, werken we samen met de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond. Hierdoor zijn de brillen ondertussen al bij meer dan tachtig opticiens verkrijgbaar.”

Eclipsbril aangeraden

Van den Broeck raadt iedereen sterk aan om een bril, kostprijs 3 euro, te gebruiken. “Deze eclipsbrillen filteren het felle licht en de Uv-stralen voldoende voor de ogen. Zonnebrillen of andere middelen, zoals CD’s of negatieven van foto’s, zijn echt niet veilig.”

Bij Urania zijn donderdag zestig personen, na reservatie, welkom om de zonsverduistering te volgen. Meer volk is niet toegestaan door de coronamaatregelen. Via de website van Urania zal er een livestream lopen.

Wie de eclips dreigt te missen, moet niet al te lang wachten op een volgende kans. “Volgend jaar in oktober zal de volgende over ons land trekken. Maar in oktober is het altijd afwachten hoe het wolkendek zal zijn. Vervolgens is het uitkijken naar augustus 2026 en 2027. In 2026 wordt de zon voor maar liefst negentig procent bedekt en een jaar later nog eens voor vijftig procent”, blikt Marc Van den Broeck vooruit.

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio