©  BELGA

Elise Mertens knokt zich in drie sets voorbij Kazachse Diyas naar derde ronde van Roland Garros

Bloed, zweet en tranen. Elise Mertens (WTA 15) heeft het allerminst cadeau gekregen van de Kazachse Zarina Diyas (WTA 93), maar de Belgische plaatste zich uiteindelijk wel voor de derde ronde van Roland Garros: 4-6, 6-2 en 6-4.

Wim Conings

Mertens ziet nu een duel met de Griekse Maria Sakkari (WTA 18) tegemoet in de derde ronde. Zij haalde het eerder op de dag van de Italiaanse Jasmine Paolini (WTA 91) met 6-2 en 6-3. Als Mertens tevens Sakkari weet te verslaan, evenaart ze haar beste prestatie ooit in de Franse hoofdstad. In 2018 haalde ze er namelijk de vierde ronde.

Naast het enkelspel is de beste Belgische tennisster ook actief in het dubbelspel. Samen met de Taiwanese Su-Wei Hsieh vormt ze het eerste reekshoofd. Op woensdag gingen ze eenvoudig door naar de tweede ronde, ten koste van de Franse wildcards Elsa Jacquemot en Elixane Lechemia, met 6-2 en 6-3. De Amerikaanse Amanda Anisimova en de Russin Anastasia Potapova zijn vrijdag hun volgende dubbeltegenstanders.

Gillé/Vliegen en Mertens dubbelen vrijdag, Joachim Gérard debuteert

Sander Gillé en Joran Vliegen werken eveneens vrijdag hun tweede ronde in het dubbelspel af. Verder is het uitkijken naar rolstoeltennisser Joachim Gérard, die zijn eerste wedstrijd speelt tegen de Brit Alfie Hewett. Dat is een heruitgave van de finale van vorig jaar.

Mertens: “Agressiever gaan spelen na eerste set”

Het was geen gemakkelijke eerste set voor Mertens, die bovendien een waarschuwing voor coaching kreeg. “De eerste waarschuwing uit mijn carrière. In beide spelersboxen gebeurden er dingen, maar ik kan me toch niet laten doen? Soms hoort dat erbij en ik heb toch niet met mijn racket gegooid.” In set twee klaarde de lucht gelukkig op. “Ik speelde agressiever en kwam dieper in het veld.”

Mertens stoomde uiteindelijk door naar winst in drie sets en zo behoudt België zijn laatste vertegenwoordiger in het enkelspel op Roland Garros. “Het is natuurlijk fijner als er meer landgenoten in het toernooi blijven, maar ik ben ervan overtuigd dat zowel David als Alison voldoende talent en ervaring heeft om uit die moeilijke periode te geraken.”

Meer sportnieuws