Aan het Kielpark is gestart met de sloop van de eerste van drie woontorens. In 2024 verhuizen de bewoners naar de nieuwbouw. 

Aan het Kielpark is gestart met de sloop van de eerste van drie woontorens. In 2024 verhuizen de bewoners naar de nieuwbouw. ©  JHS

Eerste van drie iconische woontorens Kielpark gaat tegen de vlakte

Antwerpen -

De eerste van de drie woontorens aan het Kielpark wordt gesloopt. Daarmee verdwijnt een beeld dat decennia de skyline in het zuiden van de stad domineerde.

Patrick Van de Perre

De sloop van de eerste toren op het Kiel is geen eenvoudige klus. De woontoren is zelfs voor de grootste kraan te hoog. Daarom wordt aan een werfkraan een container bevestigd met daarin een kleine sloopkraan.

De voorbereidingen zijn begin deze week begonnen en donderdag is gestart met het slopen van de toren. Nog voor de bouwvakantie moeten de vijf hoogste verdiepingen gesloopt zijn. Daarna wordt met een gewone kraan het werk hervat. Ondertussen is ook gestart met het ontmantelen van een tweede toren.

 

 ©  JHS

De renovatie van de drie zestig jaar oude woontorens was gepland voor het najaar van 2017. Maar een paar maanden later bleek dat de draagstructuur van de torens in slechte staat is. Daarom werd beslist om nieuwe woontorens te bouwen.

“Een van de voordelen van nieuwbouw is dat we het aantal sociale woningen per toren kunnen behouden”, zegt waarnemend voorzitter van Woonhaven Els van Doesburg. “Bij renovatie waren slechts 72 appartementen per toren haalbaar. Nu gaan we 96 appartementen in elke toren bouwen zoals nu het geval is.”

Eerste verhuizing in 2024

De nieuwe woontorens zullen aan de buitenzijde nauwelijks te onderscheiden zijn van de huidige gebouwen. Dat is een bewuste keuze omdat de drie torens, zeker op het Kiel, tot het collectief geheugen zijn gaan behoren.

De nieuwbouw zal vrijwel een kopie zijn van de huidige woontorens. 

De nieuwbouw zal vrijwel een kopie zijn van de huidige woontorens. © A33 Architecten

Op de gelijkvloerse verdieping keren de zuilen terug. Opnieuw met gekleurde mozaïeken, en ook het open zicht met veel glaspartijen blijft bewaard in de nieuwbouw. Voorlopig worden alleen de eerste twee woontorens gesloopt.

De bewoners van toren 2 verhuizen in het voorjaar van 2024 naar het nieuwe gebouw. Voor toren 3 moet nog een aparte aanbesteding gebeuren. De volledige vernieuwing van de drie torens, goed voor 288 appartementen en twee ondergrondse parkeergarages, moet in het najaar van 2029 achter de rug zijn. In het totaal kosten de sloop en de nieuwbouw vijftig miljoen euro.

 

 ©  JHS

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio