In Putte-centrum is het geregeld aanschuiven aan het kruispunt met de N15. 

In Putte-centrum is het geregeld aanschuiven aan het kruispunt met de N15. ©  Joren De Weerdt

Mechelbaan (N15) kraakt onder verkeersdrukte: “We kunnen als gemeente weinig doen”

Putte, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver -

Sinds er gewerkt wordt aan de Weynesbaan op grondgebied Bonheiden en aan de Molenstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) slibt de Mechelbaan (N15) in Putte geregeld helemaal dicht. Het verkeer nam er de laatste jaren al gevoelig toe door de doortrekking van de R6. Oppositiepartij CD&V-Groen Putte vraagt om het probleem aan te pakken, maar schepen van Mobiliteit Nick Vercammen (Lijst Burgemeester) ziet geen pasklare oplossing.

Kristof Van Rompaey

De Mechelbaan (N15) is een belangrijke verbindingsweg tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg die dwars door Putte-centrum loopt. “Sinds de doortrekking van de R6 was het verkeer hier al sterk toegenomen, maar de laatste weken is er echt geen doorkomen meer aan”, zegt gemeenteraadslid Bart Lambrechts (CD&V-Groen). “Vanaf de rotonde van de R6 tot voorbij het centrum staat er een kilometerslange file waar maar geen beweging in lijkt te komen.”

Het steekt de oppositie tegen dat de gemeente werken toestaat op de Leuvensebaan en aan de N15 zelf op een moment dat er al ingrijpende werken in buurgemeenten Bonheiden en Onze-Lieve-Vrouw-Waver bezig zijn. Deze week nog werd een rijstrook van de N15 ter hoogte van de Heuvel afgesloten voor werken aan nutsvoorzieningen. “Op die manier is een verkeersopstopping natuurlijk onvermijdelijk”, stelt fractieleidster Chris De Veuster van CD&V-Groen. Haar partij vroeg tijdens de gemeenteraad om het gewest de regeling van de lichten in Putte-centrum te laten herzien voor een vlottere doorstroming.

 

 ©  rr

“Het gewest is op de hoogte”, bevestigt schepen van Mobiliteit Nick Vercammen (Lijst Burgemeester). “We hebben het net ook nog besproken in de verkeerscel. Als je de Mechelbaan meer groen licht geeft, kunnen de centra van Putte en Peulis, waar het nu ook al erg druk is, nog meer dichtslibben. Daar ga je allicht dus heel weinig mee oplossen.”

Het vaccinatiecentrum Klein Boom, waar mensen van Bonheiden, Heist-op-den-Berg en Putte naartoe moeten voor een coronaprik, ligt ook op de N15. Dat brengt dus nog wat extra verkeer mee naar de al overdrukke gewestweg. Daar komt nog bij dat de omleidingen voor de werken in Bonheiden en in Onze-Lieve-Vrouw-Waver ook deels naar de N15 leiden.

Alles bij elkaar

“We kunnen hier als gemeente heel weinig aan doen”, stelt Vercammen. “Alles komt gewoon bij elkaar. Waar je nog door kunt, moet je aanschuiven. De andere routes zijn gewoon afgesloten. Intussen kunnen we natuurlijk niet zomaar onder nutswerken uit. We moeten die niet toestaan, maar wat doe je als het gaat over aansluitingen van rioleringen of elektriciteit? Zo staan er de komende jaren nog wel wat zaken gepland. We kunnen daar toch niet zomaar mee wachten. We doen wel altijd ons best om enkele dagen van de projecttijd af te pitsen.”

MEER OVER Mobiliteit Mechelen