Samen gaan de woonzorcentra voortaan 276.500 kWh per jaar opwekken. 

Samen gaan de woonzorcentra voortaan 276.500 kWh per jaar opwekken. ©  Dirk Vertommen

Woonzorgcentra wekken eigen stroom op dankzij investeringen van burgers

Heist-op-den-Berg, Wiekevorst -

Woonzorgcentra Heilige Familie in Heist-op-den-Berg en Sint-Jozef in deelgemeente Wiekevorst voorzien voortaan in hun eigen stroom. Via burgercoöperatie Campina Energie lieten de twee zorgcentra van zorggroep Zusters van Berlaar respectievelijk 291 en 360 zonnepanelen aanleggen op hun daken. Nagenoeg alle opgewekte elektriciteit zal ter plaatse weer verbruikt worden.

Kristof Van Rompaey

Campina Energie is een Kempense coöperatie die burgers zelf laat investeren in hernieuwbare energie. Intussen kochten al 1.125 mensen er aandelen van. Met dat geld voert de vennootschap allerlei duurzame projecten uit, zoals de aanleg van zonnepanelen op de twee woonzorgcentra in Heist en Wiekevorst. De zorggroep Zusters van Berlaar heeft met Campina Energie een overeenkomst voor tien jaar en betaalt meteen minder voor energie. Na de overeenkomst worden de installaties eigendom van de zorgcentra.

 

 ©  Dirk Vertommen

“De winst die wij maken, keren wij uit aan onze aandeelhouders die mee hebben geïnvesteerd om projecten als deze te kunnen ontwikkelen”, legt Willem Janssens van Campina Energie uit. “Samen gaan de woonzorcentra voortaan 276.500 kWh per jaar opwekken. Die energie gaat bijna volledig door hen zelf worden opgebruikt. Omdat er bij woonzorgcentra altijd activiteit is, zijn het ideale plekken om zelf groene stroom te produceren zonder dat die terug moet vloeien naar het net.”

Lokaal product

“We vinden het belangrijk dat we onze opdracht - het zorgen voor ouderen - op een verantwoorde manier kunnen vervullen”, zegt Tania Stalmans van zorggroep Zusters van Berlaar. “We hebben dus niet lang getwijfeld. Dankzij investeringen zoals die van Campina Energie wordt elektriciteit in feite een lokaal product en worden we minder afhankelijk. Onze bewoners, familieleden, medewerkers en alle Heistenaars konden indien gewenst mee investeren door aandeelhouder te worden van de coöperatie.”

De zonnepanelen bij de woonzorgcentra zijn volgens Campina Energie jaarlijks goed voor een besparing van 70 ton CO₂ of het elektriciteitsverbruik van 80 gezinnen. Schepen van Klimaat, Milieu en Duurzaamheid Sarah Wouters (Groen) is blij met het project. “Volgens het burgemeestersconvenant uit 2019 moeten we voor een aanzienlijke reductie van CO₂ zorgen”, zegt ze. “Projecten als deze zijn een duw in de rug. Ze zijn bovendien gedragen door burgers en de voordelen zijn ook helemaal voor burgers. Natuurlijk draait het hier vooral om de klimatologische winst, maar voor aandeelhouders is er ook het financiële aspect.”

Oproep naar kapitaal

Campina Energie legde met burgersteun de afgelopen maanden ruim 2.300 zonnepanelen aan in Herentals, Heist-op-den-Berg, Turnhout en Vosselaar. De coöperatie is ook voor 20% eigenaar van twee windturbines in Turnhout. Een derde is er op komst. Voor de komende projecten en om via het project Zonneregio Kempen de dienstverlening te verbeteren voor burgers die zonnepanelen willen, kan de coöperatie nog extra aandeelhouders gebruiken. De vennootschap lanceert een oproep naar een kapitaal van in totaal 1.500.000 euro.

“Een aandeel kost je 250 euro”, zegt Jef Van Eyck van Campina Energie. “Er staat een maximum op van twintig stuks. Voor aandeelhouders zit er uiteraard een rechtstreekse winst aan vast. Volgend jaar gaan we een mooi dividend kunnen uitkeren. De definitieve beslissing daarover valt tijdens de algemene vergadering, waar elke aandeelhouder lid van is.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio