Annelien en Martijn in hun moestuin. 

Annelien en Martijn in hun moestuin. © ram

Koppel maakt seizoensgebonden voedingspakketten uit de eigen moestuin

Meer -

Annelien Peeraer en Martijn Pluym uit Meer (Hoogstraten) zijn gestart met SMAK. In bijberoep stellen ze ontbijt- en cadeaupakketten samen. De ingrediënten daarvoor komen uit hun moestuin en van lokale leveranciers. Deze zomer willen ze in hun tuin ook kleinschalige diners organiseren.

Ronny van den Ackerveken

De 27-jarige Annelien droomde er tijdens haar studententijd al van om later iets met eten te doen. “Het idee toen was om met een eigen foodtruck rond te rijden”, vertelt Annelien Peeraeer. “Dat kwam er niet van, maar vorig jaar gaf een vriendin me een spreekwoordelijk duwtje in de rug om er nog eens over na te denken. Martijn en ik zijn dan begonnen met ontbijt aan huis te leveren voor familie en vrienden. Met SMAK geven we nu iedereen de mogelijkheid om een ontbijt- of cadeaupakket te bestellen. De naam verwijst enerzijds naar ‘smakken’ wanneer je iets lekkers eet. Daarnaast betekent smak in Scandinavische talen ‘proeven’. Dat sluit mooi aan bij onze bedoeling om iedereen te laten meegenieten van wat we telen in onze moestuin.”

Kruiden

Het koppel gebruikt de naam van de zaak ook voor de pakketten. “De ontbijtformule heet een SMAK-pak en voor de geschenken kozen we SMAK-ker”, legt Martijn (36) uit. “Een cadeaupakket bestaat uit thee, azijn, likeur en confituur. Allemaal gemaakt met ingrediënten en kruiden uit onze eigen tuin. De smaken variëren volgens het ritme van de seizoenen. Alles wordt bereid in onze keuken.”

In de keuken verpakken Annelien en Martijn confituur en likeur voor SMAK.

In de keuken verpakken Annelien en Martijn confituur en likeur voor SMAK. © ram

“Voor de producten die we niet zelf maken, werken we samen met lokale partners. Deze zondag leveren we twintig ontbijtpakketten en voor twee weken later zijn er al veertien bestellingen. Annelien en ik werken allebei voltijds, dus moeten we daar rekening mee houden wanneer het voor ons past om de pakketten klaar te maken.”

Rechtstreeks contact

SMAK streeft er naar om zo weinig mogelijk afval te produceren. “We gebruiken geen plastic”, zegt Annelien. “Alles zit verpakt in glas en de klanten betalen daarvoor een waarborg. Die krijgen ze terug wanneer ze de lege verpakkingen komen brengen. Dat biedt ook het voordeel dat we rechtstreeks contact hebben en iedere keer horen wat ze ervan vonden. Het volgende plan is om deze zomer kleine diners in onze tuin te organiseren. We hebben nog ideeën om SMAK verder uit te bouwen, maar voorlopig ligt de focus op wat we nu in het aanbod hebben.”

smakmeer.be

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio