Vanuit een pantserwagen ‘schiet’ de Griekse grenspolitie een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije. 

Vanuit een pantserwagen ‘schiet’ de Griekse grenspolitie een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije. ©  AP

Griekenland test geluidskanon om migranten buiten EU te houden

Het geluidskanon dat Griekenland wil inzetten, kan het volume van een straalmotor bereiken en maakt deel uit van een nieuw hoogtechnologisch bewakingsnetwerk aan zijn grens met Turkije.

Griekenland heeft de voorbije maanden van de luwte door de pandemie gebruikgemaakt om aan zijn 200 kilometer lange grens met Turkije een hoogtechnologisch bewakingsnetwerk te bouwen en uit te testen. Aan de grens staat onder meer een nieuwe stalen grensmuur, met observatietorens in de buurt, uitgerust met camera’s, nachtkijkers en sensoren.

Om migranten af te schrikken test het land ook een geluidskanon uit, waarbij de Griekse grenspolitie vanuit een gepantserde vrachtwagen een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije ‘schiet’. Dat ‘geluidskanon’ kan het volume van een straalmotor bereiken.

Het geautomatiseerde netwerk aan de Grieks-Turkse grens heeft als doel migranten vroeg op te sporen en hen te ontraden de grens over te steken. Onderzoekers aan Europese universiteiten werkten volgens het persbureau AP met ­privébedrijven samen om futuristische bewakingstechnologie te ontwikkelen die volop getest wordt aan de Griekse grens, waaronder leugendetectors met artificiële intelligentie en handpalmscanners. Ook in Hongarije en Letland worden nieuwe technieken uitgeprobeerd.

 (Ine Roox, Bart Beirlant)