Voor Inge Nuyens is duurzaamheid heel belangrijk. 

Voor Inge Nuyens is duurzaamheid heel belangrijk. © Dirk Vertommen

De kleuterklas van de toekomst. 

De kleuterklas van de toekomst. © Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: Voor Inge Nuyens is duurzaamheid heel belangrijk. 
thumbnail: De kleuterklas van de toekomst. 

Liers familiebedrijf Dox zorgt al bijna 200 jaar voor interieurconcepten met een hoek af

Lier -

Dox is al meer dan 200 jaar een begrip in Lier. Vandaag staat met Inge Nuyens (55) de vijfde generatie aan het hoofd van het bedrijf. Dox ontwikkelt interieurconcepten die passen bij het DNA van hun klanten. Die klanten zijn bedrijven, maar vooral ook scholen. Al sinds 1839 brengt Dox vernieuwende eigen modellen op de markt die je overal ter wereld terugvindt in klaslokalen of burelen.

Ward Bosmans
De ‘Moedertafel’.

De ‘Moedertafel’. © Dirk Vertommen

Wanneer we in een vergaderlokaal even wachten op zaakvoerster Inge Nuyens merken we meteen waarom Dox ervoor bekend staat interieurs te maken met een hoek af. De ‘Moedertafel’ – zo heet de tafel waaraan we zitten – heeft geen enkele hoek en geeft je een gevoel alsof je in de tafel zit. Net zoals alle andere zogenaamde Dox Originals is de tafel een ontwerp van Inge Nuyens.

“Nee, ik heb geen interieurvormgeving gestudeerd, ik deed geschiedenis. Maar dat helpt mij om alles in perspectief te plaatsen. Ik ben beginnen nadenken over de omgeving waarin we onderwijs willen brengen. Het gevolg zijn nieuwe meubelvormen die mee evolueren met de lesmethodes. Gedaan met de traditionele banken, die in lange rijen staan in steeds hetzelfde leslokaal.”

Kleuterklas van de toekomst

Inge neemt ons mee naar de toonzaal waar een voorbeeld staat van de kleuterklas van de toekomst. Centraal in de ruimte staat een groot ‘eiland’ met afgeronde vormen. Op dat eiland liggen dikke stukken stof in verschillende kleuren. Ze stellen water, land, bergen en rotsen voor. Overal staan kleine functionele meubeltjes op wielen. Sommige passen onder het eiland, andere hebben een schildersezel of een bord. De stoelen in de klas zijn vervangen door poefen in hoogwaardig kunstleder of houten zitmeubelen.

Alles wat we zien heeft één ding gemeen: er zijn geen hoeken. “In mijn generatie binnen dit bedrijf maken we tafels zonder hoeken”, zegt Inge. “Dat is veel aangenamer, veel menselijker en ook veel veiliger. Maar de rode draad die al bijna 200 jaar doorheen Dox loopt is kwaliteit. Wij binden niet in op kwaliteit. Daardoor kunnen we duurzame meubelen maken die minstens 40 jaar meegaan.”

Pensionaten

Een bureel van meer dan 100 jaar oud.

Een bureel van meer dan 100 jaar oud. © Dirk Vertommen

In de toonzaal toont Inge ons een antiek bureel van meer dan 100 jaar oud dat gemaakt is door haar voorvaders. Ook de tafel in de refter van Dox is al meer dan 70 jaar oud en wordt nog dagelijks gebruikt. ‘Schrijnwerkerij voor scholen en pensionaten’ lees ik op een oude foto aan de muur. “Mijn bedovergrootvader was wellicht een aannemer, maar mijn overgrootvader is met de schrijnwerkerij begonnen. Mijn grootvader Jozef Dox is de eerste die specifiek meubelen is beginnen ontwerpen voor scholen. Al van kinds af liep ik in de fabriek rond en op mijn achtste zei ik tegen mijn vader al dat ik de zaak wou overnemen. Hij vond dat niks voor meisjes. Ik heb ook vaak meegewerkt. Je kan gerust stellen dat ik ‘zagemeel’ in mijn ziel heb zitten.

Circulair concept

Duurzaamheid is een begrip dat bij veel bedrijven hoog in het vaandel staat. Maar ook op dat vlak gaan ze bij Dox nog net dat stapje verder. Inge Nuyens ontwikkelde als eerste een circulair concept voor scholen en bedrijven. Daardoor kan het interieur op regelmatige basis aangepast worden zonder dat de meubels die vervangen worden naar het afval gaan. “Dat kan uiteraard alleen als je vertrekt van kwalitatieve producten. Onze meubels zijn gemaakt om minstens 40 jaar mee te gaan.”

Hoe het circulair concept werkt? “We noemen het ‘schoolinrichting-as-a-service’. Het concept is gegroeid uit een aantal vaststellingen die we de afgelopen jaren deden”, legt Nuyens uit. “Zeker in scholen is het budget voor de inrichting vaak beperkt. Wij waren vaak de hoogste in prijs omdat we niet willen inboeten op kwaliteit. Het budgetprobleem bleek voor de scholen vaak een belemmering voor vernieuwing. Nochtans is de tendens dat men onderwijsvernieuwing steeds meer wil faciliteren. De inrichting van de klaslokalen wordt zelfs aanzien als een ‘derde leraar’. Dat betekent dat de inrichting een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het leerproces.”

Dat de meubels van Dox 40 tot 50 jaar lang meegaan, maar dat de leeromgeving sneller evolueert, maakt dat het bedrijf daar een oplossing voor moest zoeken. “We wilden de scholen ontzorgen zodat ze al hun tijd in pedagogie kunnen investeren. Onze oplossing is dus inrichting-as-a-service. Dat betekent dat scholen een maandelijks bedrag beschikbaar stellen voor hun meubilair. Ze betalen dus voor het gebruik ervan, maar het wordt niet hun eigendom. Door dit concept toe te passen, kunnen we veel beter inspelen op de noden van de school. Wat hebben ze nodig? Waarvoor moet het dienen? Enzovoort. Als de noden of de leeromgeving wijzigen kunnen we bepaalde meubelen terugnemen en vervangen door andere. De teruggenomen objecten, die nog steeds van prima kwaliteit zijn, kunnen dan weer dienen voor andere scholen of kantoren. Bovendien aan een erg toegankelijke prijs.”

Bompatafel en Deugnietje®

Wat mij opvalt is dat alle Dox Originals een aparte naam hebben. De Moedertafel, De Bloementafel, het Deugnietje®, de Nierpoef, de Bompatafel, het Bompa prikbord, de Losbol…. Het is eens wat anders dan de Billy-boekenkast van Ikea. “Ach, we hebben er al over nagedacht om het misschien te veranderen…”, zegt Inge. “Ons Deugnietje® staat ondertussen bijna over de hele wereld in klaslokalen en bedrijven. Het is dé leerlingentafel van vandaag en morgen. Uiteraard zonder hoeken en met vier verschillende gebogen zijden. Daardoor is de tafel enorm flexibel en kan ze makkelijk onderdeel vormen van een communicatieve opstelling. Het is bewezen dat een deugnietje de student een meer betrokken gevoel geeft en de deelname aan het leerproces verhoogt.”

De geschiedenis van Dox

1839: Henri Dox richt het bedrijf op

1866: Met Louis Dox komt de tweede generatie in het bedrijf

1924: Jozef Dox en Yvonne Diels (vanaf 1935) zijn de derde generatie

Jaren ’50: Jozef Dox ontwerpt meubilair specifiek voor scholen

1958: Met Ria Dox, Magda Dox en Hugo Nuyens verschijnt de vierde generatie

1988: de vijfde generatie komt aan het roer bij Dox

Dox Interieurconcepten, Antwerpsesteenweg 501 - Lier

www.dox.be


MEER OVER Ondernemen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio