Hoogmolenbrug afgesloten vanaf 7 juni: werken nieuwe brug op schema

Schoten, Deurne, Wijnegem -

Hoewel de Hoogmolenbrug ten vroegste pas volgende zomer wordt afgebroken, is ze vanaf maandag 7 juni ruim drie weken buiten gebruik. De constructie van de nieuwe Hoogmolenbrug, 250 meter verderop, ligt op schema.

Jan Auman

De afsluiting van de belangrijke verbinding tussen Schoten enerzijds en Wijnegem en Deurne anderzijds, gebeurt om het kruispunt van de Merksemsebaan met de Deurnesteenweg beneden aan de brug af te werken en zal ruim drie weken duren.

De onderbreking geldt niet voor fietsers en voetgangers. Die kunnen mits wat slalommen nog steeds de oversteek maken. De vlak bij het Albertkanaal gelegen bedrijven en het tankstation van Maes met winkel voor het afgesloten kruispunt, blijven bereikbaar via de zijde van Schoten. Ook bouwmaterialen Van Pelt zal z’n vrachtwagens tijdens de afsluiting over de brug kunnen sturen. Het doorgaand verkeer is volgens de officiële omleiding aangewezen op de Brug van den Azijn, wat verder op de grens van Merksem en Deurne.

Tunnels en landhoofden

Intussen zijn 250 meter verderop de landhoofden, waarop straks de nieuwe Hoogmolenbrug zal rusten, al goed zichtbaar. “De werken verlopen inderdaad erg vlot. De lange voorbereiding loont duidelijk”, klinkt Stefan Sablon, ingenieur van De Vlaamse Waterweg, opgewekt vanop de werf.

“Naast de plaatsing van de hoge betonnen bruggenhoofden, hebben we op grondgebied Schoten ook al kokers gegraven voor de voorziene fietstunnels en de Braambeek onder de brugopritten. Er is ook een ecotunnel voorzien. Eerder werd aan de kant Deurne de bestaande koker van de Braambeek verlengd.”

Vanaf 7 juni moet het autoverkeer deze route volgen om van en naar Schoten te geraken. Fietsers en voetgangers kunnen mits wat laveren aan het kruispunt beneden op de Merksemsebaan wel over de Hoogmolenbrug.  

Vanaf 7 juni moet het autoverkeer deze route volgen om van en naar Schoten te geraken. Fietsers en voetgangers kunnen mits wat laveren aan het kruispunt beneden op de Merksemsebaan wel over de Hoogmolenbrug.  ©  Agentschap Wegen en Verkeer

Ook in een groot atelier van Aelterman bij Gent wordt hard gewerkt aan de nieuwe boogbrug van Schoten. Daar wordt de basis van de imposante stalen constructie in elkaar gezet. “Dit najaar komt dat gevaarte al deze richting uit”, kondigt Sablon aan. “Op het droge wordt de brug vervolgens afgewerkt en begin 2022 op zijn plaats gevaren. Dan is de klus nog niet af. We hopen de nieuwe Hoogmolenbrug zoals vooropgezet in juli 2022 te kunnen openstellen voor het verkeer. Dat kan dan meteen aansluiten op de intussen gerealiseerde nieuwe weginfrastructuur.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio