Lydia Cautereels van Ferm bij de opening van de troostplek twee weken geleden. 

Lydia Cautereels van Ferm bij de opening van de troostplek twee weken geleden. ©  KMA

“Onbegrijpelijk”: pas geopend en al vernielingen aan troostplek van Ferm

Zandhoven -

De troostplek die Ferm Zandhoven twee weken geleden opende op de hoek van de Beggard en Heuvelheide, werd afgelopen weekend al het mikpunt van vandalen. “Onbegrijpelijk”, reageren de initiatiefneemsters, die zich niet laten ontmoedigen en alles gaan herstellen.

Net als in veel Vlaamse gemeenten, richtte ook de Ferm-afdeling (voormalige KVLV of vrouwengilde) van Zandhoven een troostplek in. Het is een plaats waar mensen tot rust kunnen komen of steun kunnen vinden in deze barre coronatijd.

Ferm plantte er bloembollen die elk jaar terugkeren als teken van hoop. De afdeling van Zandhoven hing er zes boomschijven met sleutelwoorden aan een dikke linde. Voorzitter Lydia Cautereels brandde die letters er allemaal zelf in. Maar afgelopen weekend werd een boomschijf met het woord stilte gebroken. Een andere boomschijf, met de tekst herdenken, is weg. Een hartje op de grond werd vernield. Ook de wegwijzer van Ferm is kapotgemaakt. Verder lieten de vandalen ook afval achter op de zitbank.

“Onbegrijpelijk”, reageert Lydia Cautereels. “Gelukkig veroordelen veel mensen deze daad van vandalisme. Iemand stelde spontaan voor om de boomschijven te repareren, maar als je één helft kwijt ben gaat dat natuurlijk niet meer. We laten ons niet ontmoedigen. Ik ga gewoon nieuwe boomschijven maken.”

De troostplek ligt op een vrij afgelegen plaats met zitbank, waar vaak jeugd rondhangt. “Zo eenzaam is het ook niet gelegen, want er passeren veel fietsers en wandelaars”, zegt Cautereels, die al blij is dat de bloemen ongemoeid bleven.

De kapotte boomschijf met het woord ‘stilte’. 

De kapotte boomschijf met het woord ‘stilte’. ©  RR

 kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio