Schepen Ann Van Winkel staat aan de rood-witte new jerseys die de wandel- en fietszone afscheiden van de parkeerplaatsen en de rijweg. 

Schepen Ann Van Winkel staat aan de rood-witte new jerseys die de wandel- en fietszone afscheiden van de parkeerplaatsen en de rijweg. © Chris Van Rompaey

Proefproject aan ’t Kofschip geeft parkeerplaatsen terug aan de buurt

Duffel -

Tussen de gemeentelijke school ’t Kofschip en de residentie Cardijn in Duffel start morgen, dinsdag 1 juni, een proefproject waardoor automobilisten zestien parkeerplaatsen weer kunnen gebruiken. “De fietsende leerlingen komen plots tussen een wirwar van auto’s terecht”, stelt Staf Aerts (Groen).

Chris Van Rompaey

“In de vorige legislatuur maakte de gemeente een ontwerp op voor de heraanleg van de omgeving tussen ’t Kofschip en residentie Cardijn”, zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Ann Van Winkel (CD&V). “Op zich een zeer mooi project waarbij een soort park zou worden gemaakt, maar de kostprijs lag te hoog. We willen het ontwerp herbekijken, maar de uitvoering van deze werken is dus nog niet voor morgen.”

“Al langer dan vandaag krijgen we van de school en de omwonenden de vraag om ondertussen opnieuw verkeer toe te laten op de site Cardijn, zodat de zestien onbenutte parkeerplaatsen weer gebruikt kunnen worden. Na overleg met de school werkten we een proefproject uit. Fietsers en voetgangers krijgen hierin een apart traject toegewezen, waardoor ze niet in conflict komen met de auto’s”, beklemtoont schepen Van Winkel.

Gemeenteraadslid Staf Aerts: “CD&V en N-VA katapulteren het Duffelse mobiliteitsbeleid terug naar de vorige eeuw.”

Gemeenteraadslid Staf Aerts: “CD&V en N-VA katapulteren het Duffelse mobiliteitsbeleid terug naar de vorige eeuw.” © rr

Oppositiepartij Groen beweert het tegenovergestelde. “CD&V en N-VA maken op 1 juni een kruis over deze autoluwe schooltoegang. Waar vandaag de leerlingen zorgeloos en conflictvrij kunnen fietsen, rijden morgen (dinsdag, red.) auto’s naar de kus-en-rijzone die 20 meter verplaatst wordt, pal op de fietsroutes van de leerlingen. Of ze komen terecht tussen manoeuvrerende en parkerende auto’s”, stelt gemeenteraadslid Staf Aerts.

“De Duffelse dienst Mobiliteit gaf nochtans een duidelijk negatief advies aan deze proefopstelling omwille van de verwachte negatieve gevolgen op de verkeersveiligheid. Dit is dus te gek voor woorden. Bovendien blijkt uit de Duffelse ongevalstatistieken dat er door de beperkte zichtbaarheid bij dwarse parkeerplaatsen meer ongevallen plaatsvinden. En meer kans op ongevallen wil toch niemand aan een schoolpoort.”

Het proefproject loopt tot eind augustus. Het lokaal bestuur belooft alle betrokkenen over het proefproject te bevragen.

Het proefproject maakt zestien parkeerplaatsen weer bereikbaar.

Het proefproject maakt zestien parkeerplaatsen weer bereikbaar. © Chris Van RompaeyMEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio