Wannes De Meyer kreeg een oorkonde van het Certamina-comité. 

Wannes De Meyer kreeg een oorkonde van het Certamina-comité. © Stijn Van de Sande

Leerling SUI verkozen tot laureaat van Vlaamse Olympiade Grieks

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Leerling Wannes De Meyer van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) is verkozen tot laureaat van de Vlaamse Olympiade Grieks. Volgens de jury zorgde hij voor de beste vertaling van een tekst van Plato. Het is de eerste keer dat een leerling van de school het zo ver schopt in de wedstrijd voor klassieke talen.

Stijn Van de Sande

De Vlaamse Olympiade vond door de coronacrisis dit jaar niet plaats aan één van de Vlaamse universiteiten, maar wel op de verschillende scholen van de deelnemende leerlingen. Eén van de 122 leerlingen die aan de wedstrijd van het Certamina-comité deelnam, was Wannes De Meyer (18) van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Uiteindelijk schopte hij het ook tot winnaar. Daarvoor werd hij vrijdag in de bloemetjes gezet.

De scholier uit het zesde jaar Grieks-Wiskunde scoorde bij de jury met een vertaling van een tekst van Plato. “We moesten de tekst zo juist en literair mogelijk vertalen”, vertelt hij. “Maar we moesten er zelf ook een tekst over schrijven die gelinkt was aan de actualiteit. In mijn tekst verwees ik naar de coronacrisis, waarbij ik aanhaalde dat er nood is aan virologen, maar ook aan psychologen. Zo kan het probleem vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden.”

Laureaat Wannes De Meyer kreeg ook een prijzenpakket.

Laureaat Wannes De Meyer kreeg ook een prijzenpakket. © Stijn Van de Sande

Wannes had niet verwacht dat hij tot laureaat verkozen zou worden. “Het was best een intense wedstrijd”, blikt hij terug. “De Griekse tekst die we kregen, ging over de waardering of het oordeel van de massa. Moeten we ons laten leiden door de massa? Of net vertrouwen op het oordeel van een expert? In totaal kregen we maar enkele uren de tijd om de tekst volledig te vertalen en de actualiteitstekst erbij te schrijven. Ik ben dan ook blij verrast met het resultaat.”

Voor het SUI is het de eerste keer dat een leerling het zo ver schopt in Vlaamse Olympiade Grieks. “We zijn dan ook heel fier op Wannes”, zegt algemeen directeur Wilfried Wens. “Het is een mooie apotheose van zijn tijd op onze school. Maar het knappe aan deze prestatie is dat Wannes het combineert met een engagement in de leerlingenraad. Hij probeert dus niet alleen zelf het hoogst haalbare te bereiken, maar zet zich in voor alle 1.800 leerlingen.”

Romereis

Annemie De Merlier van het Certamina-comité overhandigde de laureaat een prijzenpakket met onder andere een oorkonde. “In normale omstandigheden zou hij ook mogen deelnemen aan de Europese wedstrijd”, zegt ze. “Maar die gaat door corona niet door. Als de maatregelen het toelaten, plannen we wel een alternatieve reis naar Rome.” (svds)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio