©  Victoriano Moreno

De week van Sacha Van Wiele

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Met de raadscommissies van afgelopen week was er iets raar aan de hand. Komt het door de coronacrisis of is het schermmoeheid? Of was het omdat er meerdere commissies in één dag moesten worden gepropt door de korte week?

De commissie van havenschepen Annick De Ridder (N-VA) leek een aflevering uit een hospitaalserie op televisie. De voorzitter van de commissie is spoedarts en N-VA-gemeenteraadslid Kevin Vereecken. Vanop de spoeddienst, met mondmasker, stethoscoop en de typische groene werkplunje, leidde hij de vergadering. Nee, het oude normaal is nog niet terug.

LEES OOK: Spoedarts leidt raadscommissie vanuit de spoed

Hicham El Mzairh (Vooruit) kreeg het als commissievoorzitter op zijn zenuwen van schepen Claude Marinower (Open Vld). De schepen liet volgens El Mzairh te lang op zich wachten, waardoor de raadscommissie niet tijdig kon beginnen. “Een blijk van gebrek aan respect aan de gemeenteraadsleden”, zei El Mzairh. Hij sloot de zitting nog voor ze kon beginnen. Marinower dook uiteindelijk op en was ontdaan door het verwijt van de voorzitter.

“Ik ben bereid om alle kritiek op mij te nemen, maar niet dat ik geen respect heb voor de gemeenteraadsleden”, zei de schepen. De reden van het laattijdig aanwezig zijn: een lekke band.

LEES OOK: Commissievoorzitter verwijt schepen gebrek aan respect

Wie hoopte dat in deze onzekere tijden burgemeester Bart De Wever (N-VA) met een opbeurende boodschap kwam, was er aan voor de moeite. Op de vraag van Groen-gemeenteraadslid Imade Annouri of we tijdens het EK voetbal weer wedstrijden gaan kunnen volgen op grote schermen op de pleinen, uitte De Wever zijn ongenoegen over de absurditeit van en de communicatie over de coronamaatregelen. Dat laatste erkende ook Annouri. “En zo komen we weer dichter tot elkaar”, zei Annouri. De Wever bleef stil.

De burgemeester bleef echter niet stil na de zoveelste aanval van Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy op de islam. Hij begreep niet dat de burgemeester een bezoek bracht aan een moskee. “Een islamitisch haatpaleis”, zei Van Rooy. Eerder had hij Mein Kampf, de Koran en Het Kapitaal nog op één lijn gezet.

De Wever zag dat het moment van de confrontatie was aangebroken. Hij riep Van Rooy op om dan maar een wetsvoorstel in te dienen om de islam te verbieden. Het raadslid zei er eens over na te denken. De burgemeester leek wel te hebben geanticipeerd op dit antwoord.

“U keft en keft, maar u bent laf. U bent laf omdat u de moed van uw overtuiging mist”, zei de burgemeester.

LEES OOK: De Wever tegen Van Rooy: “U bent laf, omdat u de moed van de overtuiging mist”

Om de zitting volledig in een pessimistische sfeer af te sluiten, kwam een vraag van PVDA-fractieleider Peter Mertens over de dreiging van extreemrechts. “U weet dat ik pessimistisch van aard ben”, zegt De Wever. “Acht jaar geleden was het gezelliger dan vandaag en de toekomst ziet er niet beter uit.”

 Symbolischer kon het niet, maar de week van de raadscommissie werd afgesloten door schepen Fons Duchateau (N-VA). Na de gemeenteraad maandag stopt hij er mee. Het leek wel of alle raadsleden hem nog eens een vraag wensten voor te schotelen. En omdat tradities moeten behouden blijven, kwam het weer tot een pittig debat tussen Duchateau en PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. Zij spaarde de schepen niet, beseffend dat het de laatste keer was dat ze hem het vuur aan de schenen kon leggen.

Duchateau genoot duidelijk van deze confrontatie. Hij sloot de commissie af met de raadsleden te bedanken voor de diepgaande en pittige debatten. “No hard feelings”, verzekerde hij.

LEES OOK: Fons Duchateau neemt afscheid van de politiek

MEER OVER Politiek Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio