© rtv

Bart en Raymond maken mooie weer op Na Fir Bolg voor 2.500 toeschouwers

Vorselaar -

Na Fir Bolg gaat door, weliswaar met strenge veiligheidsvoorschriften. Het festival is daarmee een van de eerste grote festivals in onze regio. Bart Peeters en Raymond van het Groenewoud maken begin juli het mooie muzikale weer in Vorselaar.

Stefan Laenen

“We organiseren een driedaags festival in het eerste weekend van juli.” Festivalbaas Luc Janssens is zeker van zijn stuk. “Het zal natuurlijk niet de Na Fir Bolg zijn die we kennen, maar wel een volwaardig driedaags festival met straffe namen.”

Bart Peeters is de hoofdact op Na Fir Bolg. 

Bart Peeters is de hoofdact op Na Fir Bolg. ©  Sebastian Steveniers

En dat is niet gelogen. Met onder meer Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud, Tourist LeMc en Soulsister presenteert Na Fir Bolg een bijzonder sterke affiche. Met zo’n programma zou het festival wel eens bijzonder vlug uitverkocht kunnen zijn. “Klopt. Te meer omdat wie vorig jaar al een ticket kocht dit kan overzetten naar deze editie. Voorlopig mogen we 2.500 toeschouwers toelaten. Een pak minder dan de 15.000 bij normale edities. Maar goed, we zijn allang blij dat we groen licht kregen voor ons evenement. Voor die toelating hebben we wel moeten werken. In Na Fir Bolg 2021 kroop meer voorbereiding dan in eender welke editie ooit. Te meer omdat we niet over één nacht ijs wilden gaan. We beseffen dat begin juli alle ogen op ons festival gericht zullen zijn, dus we nemen echt geen risico’s. We houden ons niet zomaar aan de regels, we passen de opgelegde regels nog een pak strikter toe.”

Luc Janssen (midden) tijdens een vorige editie van het festival. 

Luc Janssen (midden) tijdens een vorige editie van het festival. ©  Mia Uydens

Minitafeltjes

Een concreet voorbeeld daarvan zijn de 350 minitafeltjes waarvoor het festival zorgt. “Naast de 350 kleine staantafels zetten we ook nog 180 klaptafels. Tafels zijn niet verplicht, maar we vermoeden dat de toeschouwers op die manier geneigd zijn meer in hun bubbel te drinken. Ook backstage werken we met bubbels, bijvoorbeeld in onze keuken. Ons aanbod festivalfood is voor deze editie duchtig ingeperkt, maar we bereiden alles vers en volledig coronaproof.”

Wie Na Fir Bolg kent, weet ook dat het één van de laatste festivals is waar het publiek drinkt uit echt glas. “Een ecologische overweging, we willen niet bijdragen aan de afvalberg plastic. Onze technische ploeg heeft een ingenieuze wasstraat ontwikkeld. Achter de schermen werken we daar al meer dan een jaar aan. De gigantische volautomatische wasmachine is tot in den treure uitgetest. We zijn nu in staat onze glazen op de meest hygiënisch mogelijke manier te spoelen. Ik durf in alle bescheidenheid zeggen dat dit nog nergens in de festivalwereld gebeurt.”

 

 ©  Mia Uydens

Camping onzeker

Traditioneel bouwen enkele tientallen internationale vrijwilligers het festival mee op. “We werken al heel lang met helpende handen van over heel de wereld. De kans is klein dat deze bende in groep overkomt, we gaan dus zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Uit erkentelijkheid kreeg elke vrijwilliger wel een individuele uitnodiging, want solo reizen is vooralsnog niet verboden. Eigenlijk is het op elke vlak koffiedik kijken. Zo zijn we er nog niet uit of we onze bezoekers een camping aanbieden. Vandaag zijn we zeker dat we begin juli een coronaproof festival aanbieden. Als morgen de regels verstrengen, dan gaan we natuurlijk weer naar af. Het zijn taaie tijden voor ons en bij uitbreiding voor de cultuursector. Na Fir Bolg kan zijn trouwe publiek enkel dankbaar zijn. Er zijn veel bezoekers die vorig jaar een ticket kochten, toen ging het festival uiteraard niet door. En hoewel hun ticket overzetbaar is, kopen ze toch een nieuw kaartje voor deze editie om ons te steunen. Daarvoor zijn we zeer erkentelijk.”

De tickets voor Na Fir Bolg op 2, 3 en 4 juli zijn beschikbaar sinds vrijdagochtend en vliegen de deur uit.

Tickets en info: www.nafirbolg.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio