©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Finale ver weg voor Telenet Giants Antwerp na verlies in Bergen

Geen winst voor Telenet Giants Antwerp in de eerste wedstrijd van de halve finale van de play-offs in de EuroMillions League. De Sinjoren gingen onderuit in Bergen (75-64) en moeten zaterdag in de Lotto Arena winnen om een belle (maandag) af te dwingen. Het team van coach Christophe Beghin zal dan wel uit een ander vaatje moeten tappen. “We misten intensiteit. Vooral in het tweede kwart (23-8) waren we afwezig,” zei Stephaun Branch.

Patrick Ceulemans

Wie dacht dat Telenet Giants Antwerp na de knappe sweep (2-0) in de kwartfinale van de play-offs en tegen Leuven Bears gelanceerd was, was eraan voor de moeite. Enkel in het openingskwart waren de Sinjoren bij de les. Dave Dudzinski en een bom van Vincent Kesteloot zorgden na de studieronde voor een maximale 7-12 Antwerpse bonus. Na het openingskwart hadden de Giants een 15-16 voorsprong op zak. In het tweede schuifje zakten de Antwerpenaars echter als een pudding elkaar. Geen intensiteit, afwezig in de rebound en vooral een slechte shotselectie gaven Bergen de kans om het momentum te nemen. Anthony Lambot, Adjin Penava en Skylar Spencer stuwden de Henegouwers tegen een statisch Telenet Giants Antwerp en na een 16-2 tussenspurt naar een 31-18 voorsprong. In de laatste minuten van de eerste helft volgde geen reactie en trok Bergen dan ook met een verdiende 38-24 bonus naar de kleedkamer.

Kapitein Dave Dudzinski nam in het begin van de tweede helft Telenet Giants Antwerp op sleeptouw. De Amerikaanse power forward kampte nochtans met een rugblessure, moest enkele keren door kinesist Koen Embrechts onder handen worden genomen, maar scoorde vier driepunters en hield de Giants op zijn eentje een beetje in het spoor van de Waalse ploeg: 46-36. De Sinjoren kregen enerzijds enkele beslissingen van de referees niet mee, maar anderzijds was er ook te weinig offensieve steun voor Dave Dudzinski. Bergen trok met een 54-43 het slotkwart in, maar viel toch stil. Na drie minuten in dat slotschuifje forceerden Stephaun Branch en een tweede driepunter van Vincent Kesteloot de 58-52 tussenstand. De Giants gingen op zoek naar de aansluiting. Die kwam er jammer genoeg voor de Antwerpenaars niet. Een collectief Bergen liet echter niet begaan. Met vijf spelers in de dubbele cijfers ging het met een 70-58 voorsprong money-time in. Het vizier van onder meer Vrenz Bleijenbergh (1 op 10 shots) stond slecht afgesteld. De met double-doubles uitpakkende Skylar Spencer (18 punten, 15 rebounds) en Adjin Peneva (13 punten, 10 rebounds) loodsten de Henegouwers na een flauwe partij naar overtuigende winst. Bergen domineerde ook op een indrukwekkende wijze de rebound (49-32). “We speelden te individueel. We moeten met alle twaalf spelers collectief denken. Doen we dat hebben we zaterdag een kans,” aldus uitblinker Dave Dudzinski. De Giants beten tegen de Henegouwers nu al drie keer dit seizoen in het zand.

Bergen: Durham 8, Smith 10, Barnes 12, Van Caeneghem 0, Cage 0, Lambot 13, Penava 13, Spencer 13, Mintogo 0, Mortant 1 Telenet Giants

Antwerp: Bleijenbergh 3, Kesteloot 6, Dudzinski 21, Gibbs 15, Cofer 2, Donkor 1, Van Den Eynde 0, Bigby-Williams 8, Branch 8, N. De Ridder 0

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp