© Dirk Vertommen

Rederij Malinska verrast met Mechelse boottochtjes op kindermaat

Mechelen -

Rederij Malinska die de rondvaarten op de Mechelse Binnendijle verzorgt, pakt uit met een nieuwigheid. De schippers organiseren voortaan ook boottochtjes die helemaal zijn afgestemd op schoolkinderen. Een klasje van Go Shil! testte zo’n rondvaart voor kinderen donderdag in primeur uit.

Sven Van Haezendonck

Een groepje kinderen van basisschool Go Shil! popelde donderdag van ongeduld om aan boord te stappen. Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze een boottochtje maakten op de rivier in de binnenstad. “We vinden het heel leuk. We zijn een beetje zenuwachtig”, zegt Amira (9). Haar klasgenootje Pia (9) moet niet lang nadenken over de mooiste plek van de stad. “De Sint-Romboutstoren!”

De kinderen van Go Shil! waren enthousiast over het boottochtje op de Dijle. ©  Dirk Vertommen

Zelfs van op de Dijle krijg je die altijd wel ergens te zien. “En mooie huisjes”, klinkt het. Op afspraak kunnen scholen voortaan iedere dag zo’n rondvaart boeken. “Tot op heden boden wij een en dezelfde boottocht aan voor volwassenen en kinderen. Nu hebben wij speciaal voor onze jongste gasten een eigen pakket samengesteld. Zo willen wij hen iets bijleren op een kindvriendelijke manier”, zegt Stephan Vanderbeek, een van de schippers.

Dijle neemt je mee op avontuur

Het is de Dijle zelf die de kinderen mee op avontuur neemt op het water. “Tijdens de rondvaart krijgen de kinderen een uitleg. Niet van een gids, het zal precies zijn alsof de Dijle zelf het verhaal doet”, vertelt Vanderbeek. Op die manier willen de schippers jongere bezoekers meetrekken in het verhaal van de rivier die van groot belang was en nog altijd is voor de Dijlestad.

“We vertellen op een zeer toegankelijke manier over het leven aan de Dijle vroeger en nu. Dat doen wij niet met zwaar historische feiten of data, want daar hebben kinderen weinig aan. Wij willen hen iets luchtigs aanbieden dat toch interessant is”, legt Stephan Vanderbeek uit.

Aan de rondvaarten koppelt Malinska ook een fotozoektocht. © Dirk Vertommen

Bij een reservering krijgen leerkrachten drie pakketjes mee voor hun leerlingen. Een eerste is een invuloefening. Die bevat de verkorte tekst van de rondvaart met een aantal woordjes die ontbreken. “Daarnaast is er nog een fotozoektocht waarbij kinderen het juiste stuk in de foto moeten plakken van iets dat ze hebben gezien tijdens de rondvaart”, zegt Vanderbeek.

Ook op een stadsplan van de Dijle met enkele bezienswaardigheden worden de leerlingen uitgedaagd om de foto op de juiste plaats aan te brengen. “Leerkrachten krijgen natuurlijk alle correcte antwoorden mee, zodat ze ons educatief pakket in hun lessen kunnen verwerken”, vertelt Stefaan Vanderbeek. Het programma is zowel geschikt voor kinderen van basis- als van kleuterscholen. Al wordt bij die laatste groep vooral ingezet op beleving.

Ook in het Frans

Rederij Malinska biedt de rondvaarten zowel in het Nederlands als in het Frans aan. “Daardoor kunnen ze ook van pas komen voor de lessen Frans in het middelbaar onderwijs”, klinkt het. Onderwijzend personeel vaart bij Malinska gratis mee. De deelnameprijs per kind is vijf euro. “Het is een super leuk initiatief. De kinderen waren heel enthousiast. Onze school ligt ook in het midden van het centrum en op deze manier kunnen wij de stad verder verkennen”, vertelt Emilia Allaer, leerkracht bij Go Shil!

Tijdens de tocht varen de kinderen de hele Dijle in de historische binnenstad af. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio