De beelden vanop de voetbaltribune van SV Willebroek, te zien in het Canvas-programma FC United, werden in de Willebroekse gemeenteraad als schokkend omschreven.  

De beelden vanop de voetbaltribune van SV Willebroek, te zien in het Canvas-programma FC United, werden in de Willebroekse gemeenteraad als schokkend omschreven.  ©  RR

Commotie in gemeenteraad na racistische passage in tv-programma FC United

Willebroek -

De beelden vanop de voetbaltribune van SV Willebroek, te zien in het Canvas-programma FC United, werden in de Willebroekse gemeenteraad als schokkend omschreven. Behalve een politioneel onderzoek wil iedereen ook concrete acties tegen dit soort dieptrieste voorvallen.

Jan Boey

Het tv-programma FC United werpt in drie delen het licht op het thema ‘racisme in de sport’. Het doet aan de hand van tal van getuigenissen. “In de uitzending zat ook een beeld dat gefilmd werd op de tribune van SV Willebroek. Daar deed een enkeling schandalige antisemitische en xenofobe uitspraken”, zei Thierry Serrien (Groen). Serrien zegt bijna letterlijk van zijn stoel te zijn gevallen toen hij in niet mis te verstane woorden met het nazisme hoorde dwepen en er gekscherend werd gedaan over het vernietigingskamp in Auschwitz. “Indien de wind mee had gezeten, dan was dit gezang tot in het Fort van Breendonk te horen geweest. Ook al gaat het om een ‘enkeling’, het is het spijtig dat niemand zijn afkeuring uitsprak. Nog spijtiger was het feit dat een ander xenofoob geïnspireerd gezang ten aanzien van de nummer zeven van de tegenpartij iets collectiever werd gescandeerd”, zei het raadslid, die meteen vroeg welke acties het gemeentebestuur hieromtrent zou nemen.

Geschokt

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) zei verbouwereerd en geschokt te zijn door de beelden. “Ik kon niet geloven wat ik hoorde, ik kon niet geloven wat ik zag. Dat zelfs niet een van de aanwezigen in de buurt van betrokkene de aanzet geeft om hem te stoppen. Wat we gezien hebben, schokt iedere Willebroekenaar. Wat we gezien hebben, is niet het Willebroek waar we ons dagelijks voor inzetten”, zei Bevers.

Recentelijk nam de gemeente nog uitgebreid deel aan de jaarlijkse campagne tegen homo- en transfobie en racisme. “Dit krijgt geen enkele plaats bij ons, niet in onze gemeente en niet in onze sportclubs. Er is al een politioneel onderzoek gestart en de club wordt aangezet tot het nemen van maatregelen”, aldus Bevers.

De burgemeester engageert zich om de nodige stappen te zetten in bijvoorbeeld een project rond verdraagzaamheid en diversiteit. Burgemeester Bevers bevestigde de vraag van oppositieraadslid Marc De Laet (Vooruit) om hierover regelmatig verslag uit te brengen op de gemeenteraad.

Sportschepen Ronny Somers (N-VA) liet weten dat het nemen van acties om de diversiteit in de vereniging te bevorderen, de club subsidiepunten kan opleveren. “Blijkbaar is dat (nog) niet voldoende. Momenteel zijn voorbereidingen bezig om het subsidiereglement te herwerken. Diversiteit zal in het nieuwe reglement in ieder geval een belangrijkere plaats innemen. Niet alleen voor sportclubs, maar ook voor cultuur-, jeugd-, seniorenverenigingen en buurtcomités”, zegt hij.

Schepen Somers zei ook nog dat het al te gemakkelijk is om het op een enkeling te steken. “En al is dat het geval, dan nog mogen we het niet tolereren. Daarom zal de sportdienst samen met de dienst samenleving en de verenigingsondersteuner het sensibiliseren rond dit thema bij de (sport)verenigingen en buurtcomités naar een hogere versnelling brengen.”

Voetbal als motor

Thierry Serrien gaf dan weer aan dat het de voetbalclub zou sieren een charter op te stellen dat uitgaat van maatschappelijke betrokkenheid, respect en verdraagzaamheid. “Laat het voetbal de motor zijn van het ‘Iedereen mee in Willebroek’-beleid, laat Willebroekse SV daarvan een van de voortrekkers zijn en het gemeentebestuur de facilitator om samen te werken aan inclusie en kansen voor de jeugd”, zei hij.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio