©  BELGA

Emilio Ferrera (53) verlaat promovendus Seraing definitief voor jeugd van AA Gent: “Nooit gedacht dat hij deze stap zou zetten”

Een nieuwe beloftecoach voorstellen tijdens een persconferentie die zelfs online gestreamd wordt, dat is niet zo vanzelfsprekend. Maar AA Gent deed het donderdagochtend. En dat is niet zo gek want als een ervaren coach zoals Emilio Ferrera die functie aanvaardt, gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Daarnaast wordt Peter Balette de nieuwe team manager van het eerste elftal, vermits Gunther Schepens opnieuw doorschuift naar de Gentse jeugdwerking en ook zal adviseren bij het recruteren van jeugd – en profspelers.

Stefan SmetBron: BELGA

Er beweegt heel wat bij de Buffalo’s. Zo wordt Emilio Ferrera ‘Head of football formation’, een nieuwe functie binnen AA Gent. “Hij zal niet alleen fungeren als beloftetrainer maar ook verantwoordelijk worden voor de opleiding vanaf U16”, aldus Michel Louwagie. “Ik had nooit durven dromen dat we konden samenwerken met iemand als Emilio. Meestal zijn jeugdtrainers gemotiveerd om zo snel mogelijk door te stromen naar een eerste elftal.”

“Nu is het omgekeerd: Emilio is nog maar 53 en hij kiest nu bewust voor dit nieuwe verhaal. Dat is uitzonderlijk en daar kunnen we alleen maar van dromen. Iemand met die knowhow binnenhalen. Emilio is een voetbaldier die heel sterk methodisch werkt. Hij vindt dat jeugd op dezelfde manier moet trainen als profspelers. Het klonk dan ook als muziek in onze oren toen Manu aangaf dat hij wilde stoppen en aanraadde om eens te polsen bij zijn broer.”

Voor Emilio Ferrera is het – enkele weken nadat hij met Seraing promotie afdwong naar 1A – zonder twijfel de start van een nieuw avontuur: “Soms moet je moeilijke keuzes maken en op het juiste moment vertrekken”, aldus de 53-jarige coach die eerder ook bij Standard en Anderlecht koos voor een job in de schaduw. “Na de promotie met Seraing leek me dit een perfect moment. Maar vooral ook omdat dit een project is waar ik me perfect kan in vinden.”

“Dagelijks op het veld”

“Ik zoek op mijn leeftijd geen media-aandacht of snak niet meer naar volle stadions”, verklaart Ferrera zijn opvallende keuze. “Met dit project blijf ik trouwens ook nog altijd dagelijks actief op het veld als trainer maar kan ik ook in de jeugdopleiding mijn ei kwijt. En daarnaast is er ook nog het academie-project waar we over gans België zullen recruteren.”

In Gent vindt Emilio Ferrera ook meteen een oude bekende terug: “Ik werkte eerder al prima met Hein samen in Anderlecht. De generatie ’99 is toen inderdaad ongelooflijk ontploft. Niet dankzij mij maar vooral dankzij Hein want hij durft jonge spelers gebruiken in matchen. Dat is dus complementair met wat ik kan doen. Dat is een perfecte combinatie.”

“Dankzij mijn ervaring op het hoogste niveau kan ik jongens wel helpen en hen wijzen op wat belangrijk is en wat minder essentieel is. Maar Ik heb er geen twijfel over dat er hier heel wat kwaliteit aanwezig is. Ik vind hier een fantastische club, ik zal het hier zeker naar mijn zin hebben: dit is voor mij zoals werken in Disneyland.”

“Zoals Michel Preud’homme in 2008”

Het binnenhalen van Ferrera zorgt bij Michel Louwagie dan weer voor een opmerkelijke déjà-vu en denkt hij spontaan aan de zomer van 2008: “Het leek ons onmogelijk om Emilio te strikken omdat hij toch in volle titelstrijd was verwikkeld. Het lijkt echt sterk op de situatie toen we Michel Preud’homme – die toen net kampioen was geworden met Standard – toch konden overtuigen om voor AA Gent te kiezen.”

“Dit is uiteraard nog maar de eerste stap. Ik hoop dan ook dat Emilio langer dan twee jaar blijft en dat hij toch niet opnieuw kiest voor een 1A-club of in het buitenland. Het feit dat Hein en Emilio eerder al samenwerkten is natuurlijk ook pluspunt”, aldus de Gentse CEO die ook nog meer nieuws in petto had over de sportieve omkadering bij de Buffalo’s.

Zo is Gunther Schepens niet langer de team manager van het eerste elftal: “Peter Balette volgt Gunther op als team manager die dan weer sportadviseur wordt en zich bezig zal houden met de samenstelling van de spelerskernen tot U15 maar daarnaast ook zal fungeren als klankbord voor Manu Ferrera (U16-U21) en Tim Matthys (A-kern) bij het aantrekken van nieuwe spelers.“

MEER OVER KAA Gent

Meer voetbalnieuws