©  Getty Images,

Dries De Bondt verkoopt Bernal een tik in strijd om de… Superstrijdlust

Dries De Bondt is goed op weg om twee nevenklassementen in de Giro op zijn naam te schrijven. Dat zou de Belgische kampioen en zijn team Alpecin-Fenix in Milaan 12.000 euro extra opleveren. Al kan ene Egan Bernal nog roet in het eten gooien.

Maarten Delvaux in Sega di Ala

Voor de vierde keer in deze Giro zat Dries De Bondt in de vlucht van de dag. Niet dat de 29-jarige Belgische kampioen de ambitie had om de loodzware bergetappe naar Sega di Ala te winnen, De Bondt wou vooral Egan Bernal van zich afschudden… in het gevecht om de Superstrijdlust. In tegenstelling tot de Tour de France - waar een Franse jury en een publiekspoll beslist - beloont de Giro de meest strijdvaardige renner op basis van objectieve criteria. De Superstrijdlust is er een combiné-klassement waarvoor punten kunnen geraapt worden aan de finish en bij elke tussensprint en gecategoriseerde beklimming.

“Bij de start van de Giro waren er geen vijf renners die wisten hoe het werkte. Ik ook niet”, geeft De Bondt toe. “Maar plots stond ik op kop. En dat wil ik zo houden tot in Milaan.” Geen evidente uitdaging, want gisterenochtend telde De Bondt amper drie puntjes voorsprong op roze trui Egan Bernal. “Dus vroeg ik aan mijn mecanicien om een grote versnelling op mijn fiets te plaatsen, hoewel het een bergetappe was. Dankzij die versnelling ben ik kunnen meegaan in de vroege vlucht.”

 

 ©  Getty Images

Het plannetje van de Belgische kampioen wierp zijn vruchten af. Hij won twee tussensprints en kwam als eerste boven op het eerste bergje. Zo vergrootte hij zijn voorsprong op Bernal tot vijftien punten, het equivalent van een ritzege bergop en winst in een tussensprint. “Ik hoop dat Bernal zich de komende dagen vooral zal bezighouden met het verdedigen van de roze trui, maar voor alle zekerheid wil ik nog één keer meegaan in een vlucht om de Superstrijdlust veilig te stellen. En om de rit te winnen, want elke vlucht waarin ik zit blijft weg tot de finish.”

Als meest strijdvaardige renner van het Giro-peloton zou De Bondt in de voetsporen treden van Thomas De Gendt, die de trofee vorig jaar won. De prijs levert bovendien 4.000 euro. op. Daar zou nog 8.000 euro extra kunnen bijkomen, want onze landgenoot staat ook aan de leiding in het nevenklassement van de tussensprints. “Totaal geen doel, maar een prettig gevolg van mijn inspanningen voor de Superstrijdlust. We hebben met Alpecin-Fenix in deze Giro de kassa al stevig laten rinkelen, maar ik zou daar graag nog 12.000 euro aan toevoegen.”

Superstrijdlust

1 Dries De Bondt (Alpecin-Fenix): 49 punten

2 Egan Bernal (Ineos Grenadiers): 34 punten

3 Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec): 33 punten

Tussensprints

1 Dries De Bondt (Alpecin-Fenix): 64 punten

2 Umberto Marengo (Bardiani CSF Faizane): 54 punten

3 Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec): 47 punten

MEER OVER Giro d'Italia/Ronde van Italië