De Wever tegen Van Rooy: “U bent laf, omdat u de moed van de overtuiging mist”

Antwerpen -

In de Antwerpse raadscommissie woensdagavond kwam het tot een pittige woordenwisseling tussen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy. Na de zoveelste aanval op de islam door Van Rooy vond De Wever dat het raadslid dan maar consequent moest zijn en een wetsvoorstel in moest dienen om de islam te verbieden. “Alleen doet u dit niet, want u mist de moed van de overtuiging en daarom bent u laf”, zei De Wever.

Sacha Van Wiele

Van Rooy had een reeks tussenkomsten waarin hij telkens waarschuwde voor de islamisering. In zijn vraag over de veiligheid in de joodse wijk zette hij Mein Kampf, de Koran en Het Kapitaal op dezelfde lijn. “De drie zijden van totalitarisme”, zegt Van Rooy.

Sam Van Rooy.

Sam Van Rooy. © rr

De fractieleider vond het ook onbegrijpelijk dat burgemeester De Wever de moskee Mehmet Akif, die onderdeel is van de Turkse organisatie Diyanet, had bezocht. “Een Turkse organisatie die wordt aangestuurd door de Turkse president Erdogan en als doelstelling heeft om onze samenleving te islamiseren”, zegt Van Rooy. “Diyanet vindt niet-moslims minderwaardig en een afvallige wordt beschouwd als vuil die moet branden in de hel. Waarom brengt u als burgemeester een bezoek aan dit islamitisch haatpaleis?”

De Wever zei dat hij inging op een uitnodiging van een moskee die net helemaal vernieuwd was. “Als dit een haatpaleis is, dan is het nogal gek dat ze juist de meest Westerse politicus uitnodigen”, zegt De Wever. “Een burgemeester van alle Antwerpenaars hoort in te gaan op dit soort uitnodigingen.”

Toch leken vooral de uitlatingen van Van Rooy over de islam De Wever dwars te zitten. De Wever vond dat de fractieleider dan maar consequent moest zijn. “U laat geen enkel moment liggen om de islam te omschrijven als fascistisch, communistisch, en gewelddadig”, zegt De Wever. “Wees dan consequent en roep op om de islam te verbieden. Doe een wetsvoorstel, maar die stap zet uw partij niet.”

Van Rooy zei er eens over na te denken en te bekijken met juristen of de islam kan worden verboden. De fractieleider wees er op dat hij er ook al een boek over had geschreven.

“Doe het dan”, spoorde De Wever hem aan. “Als je er dan toch al een boek over hebt geschreven. Alleen blijft u hierover rond de pot draaien. U keft en keft, maar u bent laf. U bent laf omdat u de moed van uw overtuiging mist.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio