De ruïne van het bakhuisje aan de voormalige hoeve Van Hul. 

De ruïne van het bakhuisje aan de voormalige hoeve Van Hul. © Filip Spoelders

Oud bakhuisje wordt bewaard als ruïne

Mortsel -

De restanten van het bakhuisje van de voormalige hoeve Van Hul aan Gasthuishoeven worden bewaard. Ze moeten mee de herdenking aan het landbouwverleden van de stad levendig houden.

Filip Spoelders

De hoeve Van Hul werd een kleine tien jaar geleden afgebroken om plaats te maken voor het stedelijke Sportlandschap. De ontwikkeling van de Mortselse sportsite is ondertussen ver gevorderd maar op de nieuwe parking staat nog altijd een kleine ruïne. Het restant van het bakhuisje van de verdwenen hoeve.

Het kleine gebouw is intussen danig in verval geraakt en het is Groen dat nog eens heeft opgeroepen om de restanten te bewaren als herdenking aan het landbouwverleden van Mortsel. “Dit stukje lokale geschiedenis ligt momenteel helemaal in puin. We vragen een duidelijke plan voor het behoud ervan”, vraagt Peter Mous (Groen).

Schepen van Lokale Economie Ilse Lacante (N-VA) heeft goed nieuws voor wie het bakhuisje niet helemaal wil zien verdwijnen. “Het gebouw ligt ook ons nauw aan het hart en we willen het als een relict in het landschap bewaren, als herinnering aan onze cultuurhistorische waarden.”

In de eerste plaats moet het verval van het bouwwerk worden gestopt. “We hebben gewacht met de conservering tot de parking van het Sportlandschap is aangelegd. Dat is intussen gebeurd en onze medewerkers zijn al aan de slag gegaan met opruimingswerken. De losse stenen werden weggenomen. De meest waardevolle exemplaren hebben we bewaard. We hebben ook ontdekt dat de zuidelijke muur geen ondersteuning heeft. Er zal nu een ondergraven fundering worden aangebracht en de wanden worden met elkaar verbonden.”

Wanneer de bewaring op punt staat, zal de omgeving de inrichting van een rustpunt krijgen. “Er komen aanplantingen die één geheel met het bakhuisje zullen vormen. Aan de heemkundige kring hebben we gevraagd om een beknopte samenvatting van de geschiedenis van het bakhuisje te maken zodat we een gedenkplaat kunnen plaatsen. Er komt ook een bank waarop voorbijgangers even kunnen verpozen en eventueel de tekst kunnen lezen”, besluit de schepen, die vermoedt dat de opknapwerken van de ruïne tegen september klaar kunnen zijn.

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio