Grote brand en explosie op containerschip met chemicaliën

Een heuse vlammenzee nabij de kust van Sri Lanka, na een explosie op de ‘X-Press Pearl’. Het containerschip nog erg jong, maar lijkt nu al reddeloos verloren.

Het Singaporese ‘X-Press Pearl’ was nog maar een paar maand in de vaart, en lag op 15 mei nabij de haven van Colombo in Sri Lanka. Maar donderdag sloeg het noodlot toe op het schip, dat 1.486 containers aan boord heeft, onder meer met 25 ton explosief salpeterzuur en andere chemicaliën.

Een brand brak uit, volgens de Sri Lankese marine vermoedelijk door een reactie van vervoerde chemicaliën. Onder andere de marine en de kustwacht proberen de brand te blussen.

Grote ontploffing

Maar de brand raakte onder meer door sterke wind maar niet onder controle. Het leidde uiteindelijk tot een grote ontploffing aan boord van het schip. Acht containers zouden in het water zijn gevallen.

Het incident zorgt intussen voor ongeziene beelden, waarbij zichtbaar is hoe een groot deel van de lading in brand staat, met ook een grote rookpluim tot gevolg. Onder meer Europese ploegen komen nu helpen blussen.

Verloren

Ook de brug van het schip werd getroffen door de brand. Er is steeds minder hoop dat het schip nog kan worden gered.

Alle 25 bemanningsleden zijn intussen veilig afgevoerd van het schip. Twee bemanningsleden die gewond raakten door de explosie werden opgenomen in het ziekenhuis.

Twee van de 25 opvarenden raakten gewond door een grote explosie op woensdag 25 mei 

Twee van de 25 opvarenden raakten gewond door een grote explosie op woensdag 25 mei ©  rr

Een uitgebrande en overboord gevallen container spoelde aan op het strand van Thalahena in het Sri Lankese Negombo 

Een uitgebrande en overboord gevallen container spoelde aan op het strand van Thalahena in het Sri Lankese Negombo ©  rr

 cm

MEER OVER Haven Antwerpen