Kris, Debby Swinnen, Kadija en Kenley aan de traiteurtoog in de zaak. © Erik Van Eycken

Bastiano blijft bij takeaway: “Efficiënter, meer klanten en minder kosten”

Bonheiden -

Ook al mogen de restaurants vanaf 9 juni ook binnen weer open, besliste Debby Swinnen van restaurant Bastiano alleen in te zetten op takeaway en delivery. Al van bij het begin van corona gooide ze het roer om en zag haar omzet aanzienlijk stijgen. “Ook onze kosten daalden aanzienlijk”, geeft ze mee.

Erik Van Eycken

Restaurant Bastiano is een begrip in het centrum van Bonheiden. Alle Italiaanse gerechten zijn huisbereid en met oog voor detail en veel smaak. Ook inwoners uit Mechelen, Bonheiden, Keerbergen en Haacht hebben de takeaway-smaak goed te pakken, want eigenares Debby Swinnen zag haar omzet meer dan stijgen. “Het loopt hier als een trein. Uiteraard was ik net als de andere horecazaken is shock nadat we de eerste keer moesten sluiten. Toch zijn we niet bij de pakken blijven zitten. Ik contacteerde een foodfotograaf en een bedrijf dat ons takeaway-systeem op de website implementeerde. Sindsdien stromen de bestellingen binnen. De mensen zijn blijkbaar tevreden van onze service en van de kwaliteit van onze gerechten. Inmiddels hebben we ook twee mensen die vijf dagen per week alles netjes bij de klanten thuis leveren.”

Een bestelling gaat de deur uit bij Bastiano. ©  evb

Geen doodsteek

Ze besliste om voortaan binnen en op het terras geen klanten meer te ontvangen. De afhaaltoog binnen in het restaurant blijft bestaan. “Deze nieuwe manier van werken is veel efficiënter. Mijn mensen werken niet meer ’s nachts wat betekent dat de dure overuren ’s avonds en tijdens het weekend wegvallen. Bovendien vallen we met deze aanpak onder het 6% btw-regime. Hogere btw-voeten zijn nauwelijks haalbaar om een zaak gezond te houden en vooral, we willen onze klanten geen al te hoge rekening presenteren.” Ze merkt ook dat klanten houden van deze aanpak. “Klanten hoeven geen rekening te houden met alcoholcontroles.” Ze beperkt zich niet tot de klassieke Italiaanse gerechten. “Momenteel maken we bijvoorbeeld barbecuepakketten voor thuisfeestjes, handig tijdens het EK voetbal”, legt ze uit.

Alles wordt met veel liefde gemaakt. ©  evb

Met veel liefde

Debby keert hiermee terug naar het concept waarmee ze elf jaar geleden met de zaak begon. “De stoelen en tafels binnen zijn er later bijgekomen. Covid gaf ons de tijd om na te denken over die beginperiode. Was het toen beter? Voorlopig gaan we daarvan uit en we zien dat het werkt, onze cijfers waren nog nooit zo goed. We geraken zelfs aan de marges van Zalando en Nike. Onze sterkte zit hem ook voor een groot deel in het feit dat we de gerechten niet warm leveren maar op te warmen. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. We leveren restaurantkwaliteit, ‘con tanto amore’”. Binnenkort levert Bastiano ook in Hombeek en Leest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ondernemen