Klopjacht op Jürgen Conings: 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden

Politie en leger hopen de zoektocht naar Jürgen Conings vandaag nog af te ronden. In de vooravond zijn een zestal schoten gehoord en speciale eenheden hebben zich strategisch opgesteld in het Nationaal Park Hoge Kempen. Er is een massale zoekactie aan de gang waaraan ook 90 zwaarbewapende militairen deelnemen. De voortvluchtige militair wordt als zeer gevaarlijk beschouwd en is in het bezit van minstens twee wapens, waaronder een automatisch geweer. Antitank-raketwerpers heeft hij niet meer bij. Die lagen in zijn auto die dinsdagavond werd aangetroffen.

Dirk Coosemans, Yves Barbieux, Cedric Lagast en Pieter Huyberechts

We updaten dit artikel regelmatig met de laatste ontwikkelingen.

Het lijkt er op dat de politiediensten een versnelling hoger hebben geschakeld in de zoektocht naar Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem. Er blijven maar politiewagens toekomen aan De Salamander bij de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK). Ook 90 militairen zijn woensdagavond ter plaatse gekomen. Zij zijn met trucks en moto’s het domein binnengereden.

Woensdagmiddag werd al beslist het Nationaal Park Hoge Kempen volledig af te sluiten om de zoektocht naar de gewapende militair Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem te vergemakkelijken maar vooral ook om geen wandelaars in gevaar te brengen.

Nu de avond valt, wordt het bos volledig uitgekamd. Speciale eenheden gebruiken daarvoor onder meer nachtkijkers.

Snelweg afgesloten

Aan een locatie waar kort na 18.30 uur een zestal knallen gehoord werden, waren de speciale eenheden kort geleden nog druk in de weer om het heidegebied in het oog te houden en sporen te zoeken. De aanwezige journalisten kregen van de politie de raad om zich voor hun eigen veiligheid niet te verplaatsen. Onder meer met pantserwagens wordt het bosrijke gebied uitgekamd.

De E314 tussen Maasmechelen en Genk-Oost richting Lummen werd inmiddels afgesloten. De snelweg loopt pal door het Nationaal Park en kan overgestoken worden via het ecoduct. Als de klopjacht opgedreven zou worden, kan ook de snelweg potentieel gevaarlijk worden, zegt de politie. Dat zou er kunnen op wijzen dat men er vrij zeker van is dat de voortvluchtige militair zich in de omgeving bevindt.

Besmeurd kledingstuk gevonden

Twee speurders van de politie Maasland zijn woensdagnamiddag op de hoogte gebracht van de vondst van een kledingstuk en twee handdoeken die op een wandelpad lagen in de buurt van de Europalaan (N771). Dat was aan de bosrand van het Dilserbos, op enkele kilometers waar dinsdagavond het voertuig van de voortvluchtige gewapende militair is teruggevonden.

Het ging om een shirt met camouflagekleuren. De handdoek was donker bordeaux. Daarbij lag nog een besmeurde keukenhanddoek. Alles is voor onderzoek meegenomen.

Liefdevolle partner

Wat Conings bezielde, weet ook zijn vriendin niet. In een gesprek met VTM Nieuws noemt ze hem “een liefdevolle partner.” Het koppel is al zeven jaar samen en volgens de vrouw was dat een gelukkige relatie. “Ik ben een stukje radeloos en weet niet goed wat hem hiertoe bewogen heeft, om deze situatie te creëren.”

“Er was voor mij, voor mijn zus, voor mijn familie geen vuiltje aan de lucht. In onze ogen was alles heel normaal, gewoon zo als anders”, aldus de vrouw. Op de vraag of ze denkt dat haar partner nog leeft, zei ze zonder aarzelen “ja”.

Moskeeën bewaakt

Woensdagmiddag raakte bekend dat enkele moskeeën door de politie worden bewaakt. Of er aanwijzingen zijn dat Conings het op een moskee gemunt zou hebben, is niet bekend. Maar de politie laat niets aan het toeval over. De Unie van Limburgse Moskeeën heeft alle moskeeën in Limburg opgeroepen om waakzaam en alert te zijn zolang de voortvluchtige militair niet gevat is.

Het federaal parket heeft het onderzoek woensdag overgenomen en heeft intussen ook gecommuniceerd.

“In de wagen van Jürgen Conings zijn dinsdagavond vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aangetroffen. Meer dan waarschijnlijk heeft Conings nog andere wapens in zijn bezit, vermoedelijk gaat het om een automatisch FN P90-machinepistool, een Five-seveN (een 5.7mm pistool) en een kogelwerend vest”, zei Wenke Rogge woensdag.

“Volgens de eerste elementen van het onderzoek leek hij mogelijk agressieve bedoelingen te hebben ten aanzien van Belgische personen (Marc Van Ranst,nvdr) of instellingen, maar het doelwit is niet duidelijk, er zijn verschillende mogelijkheden”, zegt het federaal parket nog.

LEES OOK: Op terreurlijst, extreemrechtse ideeën én Van Ranst bedreigd: toch mocht hij bij het leger blijven

Dreigingsniveau 4

Het OCAD heeft het dreigingsniveau uitgaand van Conings vastgesteld op 4, aldus het federaal parket. “Het algemeen dreigingsniveau voor het land blijft bepaald op 2. De federale fase werd afgekondigd, om tot een optimale coördinatie van de handelingen van de verschillende autoriteiten te komen. Het Federaal Parket en het Nationaal Crisiscentrum leiden samen de operaties.”

Aangenomen wordt dat Conings, van wie intussen een opsporingsbericht werd verspreid, te voet is. Door zijn militaire opleiding weet hij hoe hij zich moet verstoppen.

De auto van Jurgen C. werd de afgelopen nacht getakeld. 

De auto van Jurgen C. werd de afgelopen nacht getakeld. ©  JEFFREY GAENS

Klopjacht sinds dinsdagmiddag

De klopjacht op de man startte dinsdagnamiddag. In alle stilte werd landelijk alarm geslagen om dringend uit te kijken naar de Limburgse veertiger Jürgen Conings. De militair was verdwenen uit zijn kazerne met wapens en had eerder concrete bedreigingen geuit richting virologen.

Zo zou hij onder andere viroloog Marc Van Ranst geviseerd hebben. De militair zou in het verleden op sociale media ook al zwaar hebben uitgehaald naar Van Ranst. De viroloog uit Willebroek werd dinsdag samen zijn gezin in veiligheid gebracht en reageerde via Twitter op de feiten. “Zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk”, schreef hij.

LEES OOK: Marc Van Ranst is al een jaar lang doelwit

Onderzoek

De legerleiding zal een onderzoek instellen naar de voortvluchtige beroepsmilitair en daarna de nodige maatregelen nemen. Dat zegt woordvoerder Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP-CGPM. “Zo’n onderzoek is gebruikelijk”, legt Huwart uit.

“Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo’n onderzoek. Als er wapens of munitie op onoordeelkundige wijze verplaatst of weggenomen zijn, dan zullen daar zeker maatregelen uit voortvloeien. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel.”

Ook Nederland alert

Ook de politie in Nederlands-Limburg is woensdag alert voor de voortvluchtige Jürgen Conings. Dat heeft een woordvoerder van het politiekorps laten weten aan het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Voorlopig heeft de Nederlandse politiedienst geen actieve rol in de zaak.

“We zijn niet actief betrokken geweest bij deze actie tot nu toe. De Belgische politie leidt het onderzoek”, zegt de woordvoerder. Volgens hem is er geen informatie die doet vermoeden dat de verdachte mogelijk de grens over komt. “Maar we zijn wel alert en monitoren de ontwikkelingen.”

© TVL

 

 ©  tp

MEER OVER Meest gelezen