© ATV

Tijdelijk bewindvoerster vraagt officieel faillissement aan voor vzw Let’s Go Urban

De voorlopige bewindvoerster Annemie Moens vraagt het faillissement aan voor de vzw Let’s Go Urban (LGU). Het is nu aan de rechtbank om een faillissement al dan niet uit te spreken en een curator aan te stellen.

Sacha Van Wiele

De rechtbank had enkele weken geleden de opdracht van Annemie Moens als voorlopige bewindvoerster verlengd. Zij moest nagaan of de vzw nog levensvatbaar was. Dat is niet het geval en daarom dagvaardt ze de vzw. Het is aan de rechtbank om volgende week donderdag uit te maken of de vzw daadwerkelijk failliet is. Als dat zo is, wordt een curator aangesteld. Hiermee eindigt dan ook de opdracht van Moens als voorlopig bewindvoerster.

De schuldeisers kunnen in dat geval hun geld vragen. In eerste instantie is dit het personeel dat nog recht heeft op een deel van hun wedde in mei en de verbrekingsvergoeding. Naast de fiscus zullen waarschijnlijk ook enkele overheden hun subsidies aan LGU terugwillen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft die intentie al duidelijk gemaakt. De bewindvoerster hoopte nog op een akkoord rond de overname van het handelsfonds door de stad Antwerpen om zo minstens het personeel te kunnen betalen, maar dat kwam er niet.

LEES OOK: Bewindvoerster vangt bot bij Jinnih Beels

Malversaties

Begin dit jaar zou nooit iemand hebben gedacht dat het met LGU zo zou eindigen. Uit een audit die gevraagd was door enkele LGU-bestuursleden bleek begin februari dat er aanwijzingen waren van mogelijke fraude. Subsidies zouden zijn afgeleid van de vzw naar LGU-gezicht Sihame El Kaouakibi. De stad Antwerpen had onder meer 3,4 miljoen euro investeringssubsidies gegeven voor de renovatie van een feestzaal en een nieuwbouw voor een Urban Center, de nieuwe thuisbasis van LGU. Alleen zijn er heel wat twijfels of al deze middelen wel zijn gebruikt voor het Urban Center.

Ook een onafhankelijke audit van de stad Antwerpen wees op malversaties. Zelfs advocaat Johan Vande Lanotte, die was ingeschakeld door de verdediging van El Kaouakibi, kon geen verklaringen geven voor bepaalde uitgaven.

Met de beslissing van de stad Antwerpen om de samenwerking met LGU te stoppen en dus ook geen subsidies meer te geven, was al duidelijk dat het faillissement eraan stond te komen. De vzw draaide vooral op subsidies.

Ondertussen loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Begin mei waren er nog huiszoekingen in de woningen van El Kaouakibi.

LEES OOK: Gezocht: deel boekhouding Sihame El Kaouakibi 

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio