© Dirk Vertommen

Burgemeester laat vuilnisbelt in Mechelen ruimen en afsluiten: “De maat is vol”

Mechelen -

De sluikstortploeg van de stad Mechelen gaat woensdag aan het werk om de vuilnisbelt op de site van een bouwval in de Pareipoelstraat op te ruimen. De burgemeester laat de site meteen ook hermetisch afsluiten. “De maat is vol”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK: Middenin Mechelse woonbuurt groeit één grote vuilnisbelt

Sven Van Haezendonck

Twee jaar na een instorting is een bouwval in de Pareipoelstraat in Mechelen-Zuid uitgegroeid tot één groot sluikstort. Directe omwonenden merken sinds kort dat het afval ongedierte aantrekt, wat voor extra overlast zorgt. “De klachten die omwonenden dinsdag ventileerden in Gazet van Antwerpen zijn terecht. Het feit dat de werf niet kan vrijgegeven worden zolang de gerechtelijke procedure loopt, kan geen vrijgeleide zijn voor sluikstort en overlast”, vertelt Vandersmissen.

Ook gemeenteraadsleden Marc Hendrickx (N-VA) en Frank Creyelman (Vlaams Belang) drongen aan op actie.

“Ik wil de procedure zeker geen stokken in de wielen steken, maar de openbare veiligheid en hygiëne zijn hier in het geding. Vanaf woensdag laat ik de site volledig ruimen en afsluiten”, stelt de burgemeester.

Zo wil hij komaf maken met het probleem van vervuiling en overlast die de bouwval veroorzaakt. Een gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden van de instorting van het appartementsgebouw en de handelsruimte op de benedenverdieping zorgt voor een impasse. Daardoor werd er tot vandaag niets ondernemen om de site te saneren.

De ruïne van het ingestorte appartementsgebouw staat er sinds mei 2019 onaangeroerd bij. 

De ruïne van het ingestorte appartementsgebouw staat er sinds mei 2019 onaangeroerd bij. ©  Dirk Vertommen

Twee jaar geleden liet de stad de site al eens opruimen, maar ze bleef sluikstorters aantrekken. Het is de bedoeling om dat nu nog eens een laatste keer te doen. Daarna wordt de site degelijk afgesloten. “De afsluiting zal ook aantrekkelijk worden aangekleed. Dat verhelpt het storend zicht op de site en voorkomt het ingooien van klein afval”, zegt Alexander Vandersmissen. De gemaakte kosten voor de werken wil Mechelen verhalen op derden.

“Dat is goed nieuws. Ik hoop dat de stad de afsluiting hoog genoeg maakt. Het zou goed zijn als het gebouw snel wordt afgebroken”, reageert Lena De Reuse, een van de buurtbewoners. Haar zoon Sven Tourlouse kaartte de schrijnende toestand al meermaals aan op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Mechelen als’. “Dit is een stap in de goede richting. Al kan de stad natuurlijk weinig doen aan de essentie van het probleem. Dat is een ingewikkelde verzekeringskwestie, al vraagt de staat van het gebouw wel dringend om actie. Het dak dreigt in de storten”, vertelt Tourlouse.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio