Githa Michiels krijgt nu drie weken om haar schouder te laten genezen. “Die rust is ideaal, zeker omdat ik in Tokio volledig fit wil zijn.” 

Githa Michiels krijgt nu drie weken om haar schouder te laten genezen. “Die rust is ideaal, zeker omdat ik in Tokio volledig fit wil zijn.” © rr

Pijnlijke schouder hindert Githa Michiels bij eerste twee Wereldbekerwedstrijden

Met een twintigste plaats in het Duitse Albstadt en een 33ste stek afgelopen zondag in het Tsjechische Nove Mesto zijn de eerste twee wereldbeker­manches voor Githa Michiels niet verlopen zoals gehoopt. Een pijnlijke schouder speelde haar parten.

“Het schouderprobleem stak een eerste keer de kop op tijdens de korte wedstrijd in Albstadt, voorafgaand aan de wereldbekermanche”, zegt Michiels. “Ik weet alleen niet waar ik de blessure heb opgelopen. Ik heb geen contact gehad met een andere renster en ben ook niet ten val gekomen. Het lichaam moet tijdens een training en wedstrijd veel schokken opvangen. Waarschijnlijk is het bij een van die schokken gebeurd.”

In Albstadt finishte de Geelse in de openingsmanche van de ­Wereldbeker op een twintigste plaats. “In mijn hoofd was ik te veel bezig met mijn schouder. Daardoor durfde ik me in de start onbewust niet volledig smijten. Het gevolg: ik zakte al snel terug tot de zeventigste plaats. Gelukkig heb ik nadien nog veel plaatsen kunnen goedmaken. Dit toont aan dat de benen echt wel goed zijn. Zonder die schouder en die rampzalige start had een plaats bij de beste vijftien er ongetwijfeld ingezeten.”

Afgelopen weekend in Tsjechië had Michiels nog meer last van de schouder. Meer dan de 33ste plaats zat er niet in. “De hele week bleef de pijn opkomen. Om geen al te grote risico’s te nemen, liet ik de korte wedstrijd op vrijdag al schieten. Toch was het zondag nog niet beter. Vooral in de afdalingen was de pijn bij momenten niet te harden.”

Na afloop van de race keerde de tienvoudig Belgisch kampioene meteen met de camionette terug van Tsjechië. Een trip die enkele dagen in beslag neemt. “Als ik thuis ben, ga ik de schouder meteen laten onderzoeken. De eerstvolgende ­Wereldbekerwedstrijd vindt pas over drie weken plaats in Oostenrijk. Dat is ideaal om de blessure wat rust te gunnen, zeker omdat ik in Tokio volledig fit wil zijn.”

Eerste prik al gehad

Het hoofddoel dit jaar blijft natuurlijk de Olympische Spelen. Net als de andere olympiërs heeft ook Michiels haar eerste vaccinatie al gekregen. “Over twee weken moet ik in Brussel mijn tweede prik gaan halen. Al gaat mijn aandacht nu toch vooral uit naar mijn schouder.” (lver)

Meer sportnieuws