©  LANTIS

Parket onderzoekt vervuiling op werf van Scheldetunnel

Het Antwerpse parket is een opsporingsonderzoek gestart naar mogelijk strafbare feiten die zouden zijn gepleegd rond een vervuiling met de chemische stof PFOS op onder meer de werf van de nieuwe Scheldetunnel op de Antwerpse Linkeroever. Het onderzoek kwam er volgens het parket na een melding over het topic eind april.

blg

Op Linkeroever gaan binnenkort de graafwerken voor de nieuwe Scheldetunnel van start in het kader van de Oosterweelverbinding. Maar in de omgeving zijn hoge concentraties gevonden van PFOS, een moeilijk afbreekbare chemische stof die wordt gelinkt aan gezondheidsproblemen. De concentraties zijn afkomstig van het nabije bedrijf 3M, dat de stof daar tot begin deze eeuw produceerde. Enkele weken geleden plaatsten enkele milieuorganisaties al vraagtekens bij het mogelijke hergebruik van de grond die zal worden opgegraven.

Het Antwerpse parket wil voorlopig geen inhoudelijke commentaar kwijt over het onderzoek. Volgens de krant De Standaard ligt de focus onder meer op de totstand­koming van de Vlaamse normen voor het hergebruik van met PFOS vervuilde gronden. De normen zouden volgens de klacht van een bezorgde burger veel te hoog zijn, en gebaseerd op achterhaalde gezondheidswaarden en rekenfouten.

In het buitenland leidde vervuiling met PFOS en aanverwante chemicaliën al tot heel wat juridische procedures, waarbij bedrijven die voor de vervuiling zorgden in sommige gevallen uiteindelijk torenhoge vergoedingen betaalden.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring