De ploeg van MOOOV met de Ultima, een beeldje van kunstenaar Stefaan Dheedene. 

De ploeg van MOOOV met de Ultima, een beeldje van kunstenaar Stefaan Dheedene. © RR

MOOOV wint Ultima voor Cultureel Ondernemerschap

Turnhout -

Wereldfilmfestival MOOOV, dat bijna dertig jaar geleden ontstond in Turnhout, heeft een Ultima gewonnen, een Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. De 10.000 euro prijzengeld gaat naar projecten rond duurzaamheid en inclusiviteit.

Wouter Adriaensen

MOOOV-directeur Marc Boonen loopt op wolkjes. Twee weken geleden mocht hij een tweede succesvolle digitale editie van het jaarlijkse filmfestival afsluiten. Meer dan 28.000 kijkers in heel Vlaanderen proefden via het nieuwe MOOOV-platform van cinema uit alle hoeken van de wereld. En in het prijzenkabinet van de organisatie staat voortaan een Ultima te blinken. De voormalige Cultuurprijs werd genoemd naar La Ultima Isla, de gouden wolk van kunstenaar Philip Aguirre die staat te blinken in de slotgracht rond het kasteel in het centrum van Turnhout.

Ook de Ultima voor MOOOV kwam uit de lucht gevallen. “Ik kreeg telefoon van een productiehuis”, vertelt Marc Boonen. “Kamal Kharmach wou een testuitzending maken voor een nieuw programma waarvoor hij vzw’s zou volgen in plaats van ondernemers. Terwijl de rest van de ploeg druk aan het werk was voor het festival, werd ik door hem geïnterviewd. Plots haalde hij een gouden enveloppe boven met daarin het goede nieuws.”

De filmpjes van MOOOV en de andere winnaars werden ook getoond tijdens de uitreiking van de Ultimas. Die werd dinsdagavond uitgezonden, maar al een tijdje geleden opgenomen in Alden Biesen. “Dat gebeurde coronaproof in de openlucht. Het was vreselijk koud (lacht). Maar wel heel leuk om mee te maken.”

Doorgaans reikt MOOOV zelf prijzen uit aan filmmakers. “Een van hen, een Nigeriaanse regisseur, zei in zijn dankwoord dat zo’n prijs ook vraagt om nederig te zijn”, vertelt Marc. “We hebben vaak de juiste personen op het juiste moment ontmoet, de kansen gegrepen die zich aanboden en geluk gehad. Waarom Cultureel Ondernemerschap? Ik denk omdat we vorig jaar onze wendbaarheid getoond hebben door op enkele weken tijd te schakelen van een offline naar een online festival. En met een minimale personeelsbezetting doen we heel veel, over heel Vlaanderen.”

Duurzaamheid, inclusiviteit en dekolonisatie

Aan de Ultima hangt een beeldje van kunstenaar Stefaan Dheedene en 10.000 euro vast. “Dat geld gaan we investeren in inhoudelijke trajecten rond onder meer duurzaamheid, inclusiviteit en dekolonisatie. Nu hebben we middelen voor extra begeleiding door professionals. Het publiek zal zich er niet altijd bewust van zijn, maar voor ons is het wel belangrijk dat ze in het DNA van onze organisatie komen.”

Ondanks het uitgebreide culturele landschap in Turnhout is dit nog maar de tweede Cultuurprijs die de hoofdstad van de Kempen binnenhaalde. In 2009 schoot wijlen Eric Antonis, voormalig directeur van cultuurhuis de Warande en Antwerps schepen voor Cultuur, de hoofdvogel af met de Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio