Koen De Vlieger stelt de twee boeken voor. 

Koen De Vlieger stelt de twee boeken voor. © Guy Delforge

Unieke biografieën krijgen plekje in kasteel d’Ursel

Hingene -

Kasteel d’Ursel uit Hingene (Bornem) kocht twee fraai ingebonden biografieën van Joseph d’Ursel (1848–1903), de zesde hertog. “Vooral de manier waarop deze biografieën werden ingebonden, maakt hen waardevol”, zegt directeur Koen De Vlieger.

Guy Delforge

De twee boeken doken op bij een Brussels veilinghuis en het was een vriend van het kasteel die dat signaleerde en bood in naam van kasteel d’Ursel. “De biografieën zelf zijn niet nieuw voor ons”, zegt De Vlieger. “Maar het gaat om twee exemplaren die werden ingebonden door de bekende boekbinder Charles De Samblanx. Die boeken werden uitgegeven met een gewone kartonnen kaft, maar dit zijn exemplaren die De Samblanx dus heel luxueus voor zichzelf had ingebonden. Beide boekbanden zijn gemaakt van fijn geitenleer. Opvallend is dat in een van de boeken een opdracht staat van Antonine, de weduwe van de hertog en in de andere een brief van haar zat. Vermoedelijk gaf Antonie de biografieën aan de boekbinder die ze daarna luxueus heeft ingebonden. Uit de brief blijkt dat hij een ingebonden exemplaar terugschonk aan Antonine. Hoe deze boeken dan in het veilingcircuit zijn terechtgekomen, weten we niet.”

 

 ©  Guy Delforge

Zesde hertog

Dat er over Joseph d’Ursel twee biografieën verschenen, hoeft niet te verwonderen. Hij begon zijn carrière in 1870 als diplomaat in Rome en Parijs en trouwde in 1872 met zijn achternicht Antonine de Mun. Toen zijn vader Léon in 1878 overleed, werd Joseph de zesde hertog d’Ursel. Daarop verliet hij de diplomatie en richtte zich op de binnenlandse politiek. Eerst volgde hij zijn vader op als burgemeester van Hingene en als Antwerps provincieraadslid. In 1885 werd hij voor vier jaar benoemd tot gouverneur van Henegouwen. Nadien werd hij senator en in 1899 werd hij verkozen tot senaatsvoorzitter. Dat bleef hij tot zijn dood op zijn 55 jaar.

Familiegrafkelder

Joseph d’Ursel liet in Hingene het kasteelpark uitbreiden aan de oostkant. Onder zijn bewind werden het schildersatelier van Antonine, de kapel van Sint­Benedictus, de nieuwe Sint­Stefanuskerk en de aanpalende familiegrafkelder gebouwd. Hij was overigens de eerste die in die familiegrafkelder werd bijgezet.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio