Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. © rr

Twee vrachtwagens betrapt op emissiefraude

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft dinsdag twee vrachtwagens ontdekt die emissiefraude pleegden. Bij de tweede vrachtwagen was ook de snelheidsbegrenzer gemanipuleerd. Naast het betalen van een fikse boete werden de twee voertuigen naar een hersteller begeleid. De vrachtwagens kunnen nu veilig opnieuw het verkeer in.

nelo

Bij een vrachtcontrole in Merksem en in de haven van Antwerpen heeft de verkeerspolitie twee vrachtwagens ontdekt waarbij problemen waren met de gemeten uitstoot. “Een van de voertuigen was uitgerust met een frauduleus systeem om de waarden van de uitstoot te manipuleren”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Bij de tweede was het emissienabehandelingsysteem defect. Dat maakte dat de voertuigen veel schadelijker waren dan de wettelijk toegelaten norm.” Bij de tweede vrachtwagen was ook de snelheidsbegrenzer gemanipuleerd.

De bestuurders liepen tegen de lamp toen de verkeerspolitie hun voertuigen controleerde met speciale software om de boordcomputer van de vrachtwagens uit te lezen. Dat maakt het voor de Antwerpse politie mogelijk om achterliggende elektronische systeemfouten en voertuigparameters uit te lezen of om voertuigonderdelen te testen op hun werking.

“Naast de boetes voor andere overtredingen betaalde de ene chauffeur vrijwillig een onmiddellijke inning van 2.500 euro voor de emissiefraude. Voor de tweede chauffeur is voor het defecte emissiesysteem, de fraude met de snelheidsbegrenzer en andere overtredingen een proces-verbaal opgesteld”, aldus Bruyns.

De twee vrachtwagens zijn naar een hersteller in de buurt begeleid. De verkeerspolitie heeft gisteren een nacontrole gedaan. De vrachtwagens kunnen nu veilig opnieuw het verkeer in.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio